vr. mei 24th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Explosie Moerdijk schuld van Shell

Explosie Moerdijk is de schuld van Shell

Het Openbaar Ministerie (OM) eist een boete van 2,4 miljoen euro voor oliegigant Shell. Ze achten Shell schuldig aan de explosie in Moerdijk in juni 2014. Het OM denkt dat ze te weinig heeft gedaan om ongelukken te voorkomen. Dit zeiden ze voor de rechtbank in Den Bosch.

De explosie kwam tot stand in een chemische fabriek. In een reactor ontstond er een chemische reactie tussen stoffen. De trillingen waren te voelen tot in Utrecht. Bij de explosie in Moerdijk raakte twee mensen gewond. De schade liep op in de miljoenen euro’s. Eerder concludeerde de Onderzoekszaak voor Veiligheid (OVV) al dat Shell te weinig deed om de veiligheid te waarborgen.

Verder eist het Openbaar Ministerie nog een boete van 250.000 euro aan Shell. Deze boete zou zijn voor het lekken van giftige stoffen van november 2015 tot en met 2016. Het lek ontstond door een afsluiting die niet goed werd afgesloten.

De directeur van Shell, Richard Zwinkels is het niet eens met de verwijten. Hij zegt dat ze er alles aan hebben gedaan om dergelijke incidenten te voorkomen. De explosie zou geheel onverwacht gebeurd zijn en daarom zou Shell geen schuld hebben.

Veiligheid had geen prioriteit

De officier van justitie stelde daarentegen het tegenovergestelde. Shell gaf zowel de veiligheid als het milieu geen prioriteit. Hierom eisen ze de hoogst mogelijke straf. Het OM zegt onder andere dat de gehanteerde procedures niet goed genoeg werden nageleefd of gecontroleerd. Bovendien zouden ze niet goed op elkaar afgestemd zijn.

‘De werknemers en de omgeving van de fabriek zijn door het ook van de naald gekropen’, zegt de officier van justitie. ‘Dat het niet op een ramp is uitgelopen is niet de verdienste van Shell geweest, maar simpelweg geluk.’

Bovendien constateerde de rechter dat Shell een strafblad heeft van maar liefst twaalf pagina’s. ‘Dat kan de indruk wekken dat u het minder nauw neemt met de verontreiniging van de bodem en de lucht.’

About Post Author