ma. mei 20th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

CAO lonen behalen hoogste punt sinds 7 jaar

Sinds 2009 is de stijging van de cao-lonen niet op het niveau gekomen wat er in het derde kwartaal van 2016 is gehaald. In 2016 waren de cao-lonen met 2,1 procent ten opzicht van vorig jaar.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde afgelopen donderdag dat de inflatie in de afgelopen dertig jaar nog niet zo groot is geweest. De cao-lonen stijgen al sinds het derde kwartaal van 2014 harder dan de inflatie. In 2015 zakte de inflatie naar het 0 punt, dit resulteerde in een steeds groter verschil tussen cao-loon en inflatie. Tevens meldt het CBS dat het verschil tussen inflatie en de cao-lonen alleen in 1986 zo hoog was. In 1986 was de inflatie ook heel laag. In de cao-sector van de overheid stegen de cao-lonen het hardst, met een procentuele stijging van 3,5 procent. De gesubsidieerde sector kende een stijging van 1,1 procent en de particuliere bedrijven telde een procentuele stijging van 1,9 procent.

Overheidssector

In het eerste kwartaal van vorig jaar begonnen de lonen van de sector overheid harder te groeien dan bij de particuliere bedrijven en de gesubsidieerde sector. Het CBS licht dit toe, bij veel overheid cao’s werd de nullijn gehaald. Dit resulteerde in een inhaalslag voor de overheid sector ten opzichte van de andere twee sectoren.

Onderwijs

De cao-lonen van de onderwijs sector kende ook een hoge stijging. Van alle bedrijfstakken kende de onderwijs sector de hoogste stijging van 4,5 procent. Deze stijging komt voornamelijk door de loonsverhogingen in de grootste onderwijscao’s. In de financiële dienstverlening kende de lonen  een stijging van 0,8 procent. Dit was het minst van alle sectoren.

About Post Author