ma. mei 20th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Te weinig geld voor cyberveiligheid in Nederland

Nederland beweert dat cyberveiligheid prioriteit heeft. Toch wordt er te weinig geld besteed aan het digitaal beveiligen in Nederland. Er wordt dus precies het tegenovergestelde gedaan van wat er wordt beweerd.

Dit is gebleken uit een rapport dat in opdracht van de Nederlandse overheid is gemaakt. Melissa Hathaway, de auteur van het rapport, overhandigd dit rapport morgen op een grote cyberconferentie. Hathaway was onder meer hoofd van het cyberbeleid in Amerika onder Obama.

Vorig weekend werden er 150 landen getroffen door een wereldwijde cyberaanval. Hiermee is aangetoond dat cyberveiligheid hoog op de prioriteitenlijst van regeringen over de hele wereld moet staan. De ambities van Nederland zijn volgens de onderzoekers juist. De visie en ambitieuze plannen worden echter niet gesteund met voldoende mensen en geld.

In het rapport worden meerdere voorbeelden gegeven van goede plannen van de Nederlandse overheid. Deze plannen worden zelden gesteund met geld en er worden vrijwel geen mensen beschikbaar gesteld om de plannen uit te voeren. De uitgaven van Nederland op het gebied van cyberveiligheid is vergeleken met andere westerse landen dan ook erg laag.

Ambities en ideeën voor cyberveiligheid zijn goed

Wanneer de financiën buiten beschouwing worden gelaten, is Nederland volgens de onderzoekers op de goede weg. Er zijn al organisaties en infrastructuren opgezet, maar deze hebben echter nog onvoldoende slagkracht. Bijna voor alle belangrijke kernpunten krijgt Nederland het oordeel: deels operationeel. Op het gebied van het delen van informatie krijgt Nederland een ruime onvoldoende.

Patricia Zorko, directeur van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), neemt het rapport morgen in ontvangst. Ook zij ziet dat er meer investeringen nodig zijn. Toch is ze optimistisch. „Het is toch een stevige prestatie dat we met bescheiden middelen toch solide resultaten hebben bereikt om de Nederlandse digitale veiligheid op orde te houden.”

Zorko waarschuwt de consumenten van Nederland voor ransomware aanvallen. Zij geeft als belangrijke tip dat de computers up-to-date moeten zijn. De updates worden volgens Zorko vaak uitgesteld omdat ze niet uitkomen. Ook geeft ze aan dat het nodig is om een back-up te maken van de bestanden zodat je alles weer terug kan vinden als het misgaat. Tot slot moeten e-mails van verdachte afzenders niet geopend worden. Bij het klikken op een foute link kan het namelijk al te laat zijn.

About Post Author