Tot 31 december kan er nog worden besloten om te wisselen van zorgverzekering. Waar moet je allemaal op letten als je besluit over te stappen naar een andere verzekering? Waar valt het meeste voordeel uit te halen?
4 Tips voor als je wilt overstappen
- Denk voor jezelf goed na of je een aanvullende zorgverzekering wel echt nodig hebt
- Maak gebruik van meerdere vergelijkingssites
- Kies je voor een budgetpolis? Kijk dan goed naar de gecontracteerde zorgaanbieders
- Overweeg om je eigen risico te verhogen of te verlagen
Vorig jaar besloot 6,2 procent van de bevolking over te stappen van zorgverzekering. Het jaar daarvoor was dat 6,4 procent. Het grootste gedeelte van Nederland houdt het dus bij zijn oude zorgverzekering.
Is dat verstandig? Of zou je ieder jaar weer alle zorgpolissen naast elkaar moeten leggen? ‘’Dat is nou ook weer niet nodig, maar het is wel verstandig je er eens in de paar jaar grondig in te verdiepen en ook als de omstandigheden zijn veranderd’’, zegt emeritus hoofleraar zorgverzekeringen Wynand van de Ven.
Directeur Dianda Veldman van de Patiënten Federatie raadt wel aan om ieder jaar even te kijken. ‘’Zelfs als je niet wilt overstappen, is het handig om even een check te doen. Bij je eigen verzekering kunnen namelijk ook dingen zijn veranderd.’’
Let goed op bij budgetverschillen
‘’Het verschil tussen de duurste en de goedkoopste polis bedraagt ruim 400 euro per jaar’’, aldus van de Ven. ‘’Bij de goedkoopste gaat het dan om budgetpolissen. Daarbij moet je goed opletten, want het aantal gecontracteerde zorgverleners is bij die verzekeringen beperkt. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je verder moet reizen naar een ziekenhuis.’’
Ongeveer 15 procent van de Nederlanders kiest voor de budgetpolis, 20 procent kies voor de restitutiepolis en ruim 60 procent van de consumenten neemt de naturapolis met ruime dekking.
“Bij een restitutiepolis kun je bij alle zorgaanbieders terecht. Wel moet je facturen voorschieten als er geen betaalovereenkomst tussen de verzekeraar en de aanbieder is. Bij een naturapolis hoef je niets voor te schieten, maar moet je je wel goed verdiepen in de gecontracteerde zorgverleners. Bij een niet-gecontracteerde partij krijg je namelijk maar een deel vergoed”, legt Van de Ven uit.
Meer berichten
4 tips om jouw kantoorgebouw te vergroenen
Welke activiteiten kun je ondernemen om meer klanten via je website te krijgen?
Hoe personeelsplanning bijdraagt aan het behalen van organisatiedoelen