zo. jul 14th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Regering Duitsland staat open voor fusie Deutsche Bank en Commerzbank

Fusie, Deutsche Bank, CommerzBank

De twee grootste banken, Deutsche Bank en Commerzbank in Duitsland willen gaan fuseren. Het Duitse blad Focus meldt dat de regering van Duitsland hier open voor staat.

 

Sterkere banken nodig

 

Deutsche bank zit momenteel al voor langere tijd in zwaar weer door onder meer de wisselen aan de top van het financiële concern en de flinke daling van de beurskoers. Momenteel heeft Deutsche Bank een beurswaarde van circa 19,9 miljard euro en Commerzbank ongeveer 11,9 miljard euro.

 

Er zijn diverse scenario’s besproken op het Duitse ministerie van Financiën. Eentje daarvan is dat de overheid voor vijf jaar de grootste aandeelhouder gaan worden van Deutsche Bank. HIerna zou een fusie met Commerzbank plaatsvinden.

 

Daarbij is er ook gesproken over een idee waar de Deutsche Bank geld bij Duitse industriebedrijven ophaalt om vervolgens Commerzbank te kopen. Een ander idee was de oprichting van een houdstermaatschappij met belangen in beide banken, aldus Focus.

Commerzbank grootste aandeelhouder is Berlijn, met een belang van 15 procent. De regering van Duitsland heeft vaker gezegd dat het land sterke banken nodig heeft voor zijn exportgerichte economie. De fusie van Deutsche Bank en Commerzbank kan hier in een sterke rol spelen. Er gingen al eerder geruchten over dat de twee banken wouden fuseren.

 

Banenverlies als gevolg

Dit jaar eerder kwamen er berichten dat de president-commissaris van Deutsche Bank in diverse gesprekken was met grote aandeelhouders van Commerzbank over ene samenvoeging.

Nog veel eerder in de zomer van 2016 was er ook gespeculeerd dat de banken over samengaan hebben gepraat, er was toen besloten om op de eigen activiteiten te gaan focussen. De speculaties over een fusie begonnen indruk te maken wanneer de Amerikaanse investeerder Cerberus in beide bedrijven een flink belang nam.

De fusie van Deutsche bank en Commerzbank kan veel voordelen opleveren, hierdoor kunnen bijvoorbeeld veel bankfilialen in Duitsland worden gesloten. Er kan hierdoor wel veel weerstand ontstaan bij vakbonden, omdat de sluiting van de filialen waarschijnlijk tot banenverlies zal leiden.

 

About Post Author