ma. mei 20th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Macron vraagt regering om verhoging van minimumloon

Emmanuel.Macron

De Franse president Emmanuel Macron heeft de regering gevraagd om een verhoging van het minimumloon in te stellen. Het zou gaan om een verhoging van 100 euro per maand en zou vanaf 1 januari ingaan.

Verder hoeven gepensioneerden die minder dan 2000 euro per maand ontvangen, volgend jaar toch niet een hogere premie te betalen voor sociale verzekeringen. Dit meldde hij in een tv toespraak op maandagavond. Daarnaast zegt hij dat hij gelooft in een oplossing voor het huidige probleem in het land.

De Franse president ging verder niet in op hoe hij de maatregelen wil bekostigen. Olivier Dussopt, de staatssecretaris voor begrotingszaken, vertelde maandagavond dat de kosten van de toezeggingen tussen de 8 en 10 miljard zouden kosten.

De ‘Gele Hesjes’ protesteren nu al ruim 4 weken in heel Frankrijk. Op zaterdag, het wekelijkse hoogtepunt van de betogingen, waren er duizenden mensen aanwezig. Op sommige plekken liep het flink uit de hand. Met name in Parijs werden er meer dan 1600 demonstranten gearresteerd. Ook moesten honderden mensen met verwondingen naar het ziekenhuis.

Woede van het volk zit diep

De Gele Hesjes protesteren tegen het Franse beleid dat hun koopkracht zou ondermijnen. De directe aanleiding voor de demonstatie was de belastingverhoging op zowel benzine als diesel. Deze maatregel werd al vrij snel uitgesteld met een half jaar, maar de protesten bleven aanhouden.

Macron stelt dat de woede van de bevolking volkomen terecht is. Hij geeft ook aan te begrijpen dat hij mensen heeft gekwetst met eerdere uitspraken.

De president had maandag een overleg met vertegenwoordigers van onder andere vakbonden en werkgevers. Dit werd zondag al bekend gemaakt. Minister van Werkgelegenheid, Muriel Pénicaud, sloot op dat moment een stijging van het minimumloon uit. Het kwam dus als een verassing dat Macron naar buiten kwam met het nieuws om de minimumlonen te verhogen.

About Post Author