ma. mei 20th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Dividend in 2018: staat ontvangt 826 miljoen euro

Dividend

De Nederlandse staat ontvangt 826 miljoen euro aan dividend uit staatsdeelnemingen. Dit heeft een dividendtotaal van 448 miljoen euro. Dit blijkt uit cijfers van het Jaarverslag Beheer Staatsdeelnemingen 2018. In 2017 was dit bedrag nog 867 miljoen euro.

De energiebranche leverde de staat het meeste geld op. Met een dividendtotaal van 448 miljoen euro was die branche de koploper. De staat heeft met de kansspelbranche eren belang in Holland Casino en de Nederlandse Loterij. Dit leverde de staat weer 148 miljoen euro aan dividend op. Toto is onderdeel van de Nederlandse loterij. Wanneer spelers een bedrag van boven de €449 winnen, moeten ze hierop 30,1% kansspelbelasting betalen.

In totaal heeft de Nederlandse staat zestien staatsdeelnemingen. Hieronder valt onder meer KLM, Schiphol, Gasunie, TenneT en NS. De staat neemt alleen een belang in bedrijven waarbij zij een ‘’strategisch belang’’ hebben voor het land.

Een voorbeeld hiervan is te zien in het eerdergenoemde jaarverslag. TenneT heeft volgens dit verslag in 2018 bijgedragen aan windparken op de Noordzee. Ze hebben er onder meer voor gezorgd dat ze op het Nederlandse elektriciteitsnet worden aangesloten. KLM heeft in 2018 bijgedragen aan de verduurzaming van de vloot. Dit zouden ze bereikt hebben met de aankoop van drie nieuwe Boeing 787-9 vliegtuigen.

Meer vrouwen in de raad van bestuur en –commissarissen

In het jaarverslag staan niet alleen cijfers over het dividend. Ook staan er cijfers over de medewerkers in het verslag. Zo kwamen er in 2018 meer werknemers bij bij ondernemingen waar de staat een belang in heeft. Hiermee kwam het totaal op 80.203 mensen.

De man –vrouwverhouding is in de raad van commissarissen en de raad van bestuur een stuk gelijker geworden. Het aandeel vrouwen groeide hierbij van 34 naar 36 procent en van 24 naar 28 procent. Het lijkt er nu dan ook op dat vrouwen steeds meer hoogwaardige banen krijgen en dat er helemaal niet moeilijk over wordt gedaan.

About Post Author