zo. jul 14th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Italiaanse begroting: wat gaat er gebeuren?

italiaanse begroting

Italië is op het strafbankje gezet door de Europese Comissie. Mogelijk dreigt er nog een miljardenstraf te komen vanwege de Italiaanse begroting en de plannen die hierop zijn gemaakt. Toch zijn er nog een aantal stappen die gezet moeten worden.

Zo heeft de Europese Commissie officieel het proces in gang gezet om vast te stellen dat de -Italiaanse regering de wet overtreedt. Het gaat hierbij om het Stabiliteits- en groeipact. Een week later waren de Europese ministers van Financiën het eens over deze vaststelling.

De volgende stap die waarschijnlijk gezet gaat worden, is dat de procedure daadwerkelijk in gang wordt gezet. De verwachting is dat dit in deze week of de week erna gebeurd. Tot die tijd heeft Italië nog een kans om te praten met de Europese Unie over de Italiaanse begroting.

Staatschuld groeit naar 135 procent

Brussel, het hoofdkwartier van de Europese Unie, wil van Italië zien dat ze plannen maken om de schuldenlast te verlagen. De verwachting is dat de staatschuld dit jaar op 132 procent terecht komt. In 2020 kan deze mogelijk stijgen naar 135 procent. Het begrotingstekort ligt dan wel onder de afgesproken 3 procent, maar dan moet Italië wel een plan hebben om de staatschuld te verlagen.

In de afgelopen week hebben de belangrijkste politici zich uitgesproken over de situatie. Zo ook premier Giuseppe Conte, die Italië in Brussel vertegenwoordigt. Hij zei de Europese begrotingsregels te willen respecteren, maar hij wilde wel de regels veranderen.

De regels zouden volgend Conte meer focus moeten hebben op de groei van het land. ‘’We hebben een sttabiliteits- en groeipact dat focust op stabiliteit en niet op groei. We willen die volgorde omdraaien.’’

Straf van 3,5 miljard euro

Brussel wil haast maken met het gehele proces. Zo kunnen zij lekker geld opstrijken. Als alles meezit voor de Europese Unie kunnen zij de sanctie in juli al opleggen. Het gaat dan om 0,2 procent van het bruto binnenlands product. Dit is omgerekend 3,5 miljard euro. Makkelijk geld verdienen daar in Brussel.

About Post Author