ma. mei 20th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Door de coronocrisis zal er een daling zijn van 40.000 banen in de bouwsector

 

Door de coronavirus zijn veel sectoren geraakt ook de bouwsector kreeg het moeilijk. Als de overheid niet ingrijpt zal de daling van werkgelegenheid in de bouwsector een feit zijn. Zo meldt de Economische Instituut voor de Bouw (EIB) dat volgend jaar 40.000 voltijdbanen verdwijnen.

 

Onderzoek van EIB

EIB laat weten dat de bouwsector een “laatcyclisch karakter” heeft, hierdoor zullen de gevolgen van de coronacrisis pas volgend jaar te zien zijn in de bouwsector. Als de overheid nu niks onderneemt loopt de werkgelegenheid terug en zullen er ook gevolgen zijn voor het productievolume. Volgens het EIB zal het volume door de coronacrisis teruglopen met 16 procent tot 62 miljard euro, dit komt neer op een verlies van 12 miljard.

 

Grootste gevolgen

De gevolgen zullen te zien zijn in de woningbouw en daarmee krapte de woningmarkt nog meer op, de overheid is de enige die deze problemen kunnen voorkomen. De bouwproductie van nieuwbouwhuizen was in 2019 13,3 miljard waard. Voor dit jaar houdt het EIB rekening met een afname van 9 procent en voor het jaar erop met daling van 13,5 procent. EIB schrijft dat de werkvoorraad langzaam op raakt, ook zal de offerteverzoeken dalen en nieuwe opdrachten zullen teruglopen.

About Post Author