vr. feb 23rd, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Dwangsom Lotto gevorderd door Kansspelautoriteit

Lotto

Op 13 augustus 2021 maakte de Kansspelautoriteit (Ksa) bekend dat het een dwangsom van maar liefst €10.000 heeft ingevorderd bij Lotto. Lotto is een merk van de Nederlandse Loterij (NLO).

De reden voor deze dwangsom is opgedragen, omdat Lotto advertenties toonden voor Eurojackpot op de website van girlscene.nl. Dit is een website die zich richt op minderjarigen. Het targeten van minderjarigen bij kansspelreclame is verboden, omdat zij extra kwetsbaar zijn voor het ontwikkelen van een kansspelverslaving.

Niet aan last voldaan

Lotto werd een last onder dwangsom opgelegd door de Ksa voor het plaatsen van advertenties op websites voor minderjarigen. Het doel van de Ksa was om op die manier het adverteren te stoppen. Daarnaast moest Lotto ook passende maatregelen treffen om er voor te zorgen dat het in de toekomst niet meer voorkomt. Echter heeft Lotto dus alsnog geadverteerd voor Eurojackpot op girlscene.nl en daardoor hebben zij niet aan de last onder dwangsom voldaan. Daarom moet er nu worden betaald.

Verantwoordelijkheid reclames ligt bij aanbieder zelf

De Ksa blijft continu kansspelaanbieders controleren op onder andere hun reclame-uitingen en het richten op kwetsbare groepen, zoals minderjarigen. Zij heeft dan ook een handhavende functie en mag aanbieders hier op aanspreken en zelfs beboeten. Zelfs wanneer een aanbieder samenwerkt met een (online) reclamebureau is alsnog de kansspelaanbieder zelf verantwoordelijk voor het beschermen van kwetsbaren.

Wat is Lotto?

Lotto is het alom bekende spel waarbij je zes getallen kiest tussen de 1 en 45. Op iedere zaterdag vindt een trekking plaats. De Jackpot blijft stijgen en heeft inmiddels de €5.000.000 gepasseerd. Lotto adverteert dan ook dat ‘je al miljonair kan worden als je meespeelt voor €2 per lot”. Daarnaast biedt het merk ook ‘Lotto XL’ aan. Hierdoor maak je bij iedere trekking kans op extra prijzen tot €1.000.000. Deze extra trekking vindt plaats na de gewone lotto trekking. Iedere laatste zaterdag van de maand is het Super Zaterdag bij Lotto, wat inhoudt dat er in totaal twee trekkingen plaatsvinden. Als je met beide meespeelt, maar je dubbele kans op de Jackpot én maak je kans op de Super Zaterdag prijs van €50.000.

Wat is de Nederlandse Loterij?

Nederlandse Loterij is de organisatie achter in totaal zeven kansspel merken in Nederland: Staatsloterij, Lotto, Eurojackpot, Miljoenenspel, Lucky Day, Krasloten en TOTO. Hun missie is om bij te dragen aan een gezond, sportief en gelukkig Nederland. Om dit te ondersteunen investeren ze naar eigen zeggen jaarlijks miljoenen in de Nederlandse sport en 18 goede doelen op het gebied van gezondheid en beweging.

About Post Author