ma. mei 20th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

´Er moet meer duidelijkheid komen over lootbox verbod’, aldus de Dutch Games Association

Lootbox verbod

De Nederlandse game-industrie wilt rond de tafel met de Kansspelautoriteit. Ze gaan spreken over het inzetten van lootboxen in games. Er moeten duidelijke regels voor de lootboxen worden gesteld. Alleen op dit moment zijn de voorgestelde regels te onduidelijk.

Dit heeft de Dutch Games Association gezegd. Dit is een samenwerkingsverband van de Nederlandse gameontwikkelaars. De belangenorganisatie heeft bekendgemaakt, waarin het oproept om een gesprek te gaan houden met de Kansspelautoriteit.

Ze willen dat de regels voor loogboxen duidelijker moeten worden. Tevens worden in verschillende landen de lootboxen onder vuur gelegd door de gokautoriteiten, waaronder Nederland.

Een lootbox is een digitale schatkist met random beloningen. De lootboxen kunnen gekocht worden met in-game geld of geld uit uw portemonnee.

‘Er moet onderscheid zijn tussen lootboxen en gokken’

“Er moet een op een andere manier onderscheid tussen lootboxen en gokken zijn. Echter het doel van de aanbieder van gokspelen en van de deelnemers is uiteindelijk het financiële gewin. Hierdoor wordt er entertainment aan toegevoegd” Schrijft de Dutch Games Association in het manifest.

“Het is juist het doel van een game om te vermaken. Een van de vele mogelijkheden is dan om inkomsteen te genereren, is het aanbieden van lootboxen.”

Economische waarde van lootbox, mocht het lootbox verbod doorgaan

Niet alle lootboxen zijn hetzelfde, volgends de Dutch Games Association. Ook vindt de organisatie dat de lootboxen niet altijd ‘verhandelbaar’ moeten zijn. De gamevoorwerpen hebben ‘economische waarde’ dus lootboxen is gokken, volgens de Kansspelautoriteit. De Dutch Games Association vindt dit moeilijk te bepalen.

De lootboxen mogen niet aan minderjarigen moeten worden verkocht, volgens de game industrie. Helaas is dit in de praktijk lastig om minderjarigen te weren uit 18+ games.  De Dutch Games Association wilt een bewustwordingscampagne starten. Ook wilt de organisatie dat er geen reclame mag worden gemaakt voor lootboxen.

Vernieuwde Nederlandse wet

Een aantal games met lootboxen mogen in Nederland niet worden aangeboden, volgens de Kansspelautoriteit. Dit komt omdat deze in strijd zijn met de Wet op kansspelen. In Nederland is het niet toegestaan om online kansspelen aan te bieden.

Eerder is een nieuwe Wet op kansspelen door de tweede kamer aangenomen en ligt nu bij de Eerste Kamer. Door deze wet wordt de regels voor online  gokspelen versoepelt.

About Post Author