do. nov 30th, 2023

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Financiële to-do lijst voor het einde van het jaar

Het jaar loopt weer ten einde en dat betekent voor veel mensen dat de laatste losse eindjes weer aan elkaar geknoopt moeten worden. Fijn om met een opgeruimd gevoel het nieuwe jaar in te gaan. Dat betekent uiteraard ook voor de financiën. Het gevaar van de financiële rompslomp in Nederland ligt hem vooral in het feit dat ieder jaar de regels weer een tikkeltje lijken te veranderen. Hierdoor is het slim om – indien je nog iets wilt ondernemen – dat nog dit jaar te doen. Zo weet je zeker dat de huidige regels nog gelden. Wil jij er zeker van zijn dat je niets vergeet voordat we met z’n allen op oudejaarsavond op het nieuwe jaar klinken? Maak dan gebruik van de volgende financiële to do lijst voor het einde van het jaar.

Belastingvrij schenken

In 2021 hebben heel veel mensen een belastingvrije schenking gedaan aan hun (klein)kinderen. Niet geheel zonder reden, want mede door corona heeft de overheid dit een stuk aantrekkelijker gemaakt. Het afgelopen jaar hebben zij namelijk de bedragen van belastingvrij schenken tijdelijk met 1.000 euro verhoogd. Dat betekent dat een schenking met belastingvoordeel nog meer kan betekenen voor jouw kinderen.

In 2021 geldt dat je in elk geval 6.604 euro mag schenken aan ieder kind of kleinkind. Daarnaast mogen de bedragen eenmalig in het leven van je kind verhoogd worden voor een specifiek doel. Hierbij geldt dat 26.881 euro geschonken mag worden voor vrije besteding, 105.302 euro voor het kopen van een huis en 55.996 voor het bekostigen van een studie.

Wil je een belastingvrije schenking doen aan jouw kind? Hou er dan wel rekening mee dat de ouders altijd als ‘team’ worden beschouwd door de Belastingdienst. Ook wanneer ze gescheiden zijn. Wanneer één ouder al een eenmalige verhoogde schenking heeft gedaan, kan de ander dit niet ook nog doen. Maak hier dan ook goede afspraken over als ouders zijnde.

Belastingvrij schenken is ook voor jou fiscaal erg aantrekkelijk. Door een schenking te doen, kun je ervoor zorgen dat je net onder de vermogensheffingsgrens duikt. Dat scheelt weer belasting betalen.

Betaal hypotheekrente vooruit

Betaal je iedere maand vaste lasten voor zowel je woning als kantoor? Dan is het slim om eens na te gaan of je de hypotheekrente dit keer vooruit kunt betalen. Hiermee bespaar je vaak de nodige kosten op de lange termijn, omdat je bepaalde zaken af kunt trekken via box 3 van de vermogensbelasting.

Het kan ook slim zijn om na te gaan of je de hypotheek kunt oversluiten. De hypotheekrentes zijn vandaag de dag namelijk veel lager dan enkele jaren geleden. Wanneer je jouw hoge hypotheek kunt inruilen voor een hypotheek met een lagere hypotheekrente, zorgt dat voor een fikse jaarlijkse besparing. Dit is niet altijd zonder risico’s, want in sommige gevallen betekent dit ook dat je een boete moet betalen wegens contractbreuk. Neem daarom altijd eerst contact op met een hypotheekadviseur om te ontdekken wat voor jou de beste keuze is.

About Post Author

%d bloggers liken dit: