ma. jul 22nd, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Flinke daling nieuwbouw door stikstofregels

De nieuwbouw van woningen dreigt door de stikstofcrisis nog verder terug te lopen dan al werd gevreesd. Het kabinet wilde de komende jaren 75.000 nieuwe huizen per jaar laten bouwen, maar dat worden er bijna 40 procent minder. Pas in 2024 komt het jaarlijkse doel weer in zicht.

Door de stikstofcrisis en de PFAS-crisis zien bouwers hun orderboeken en omzet slinken. Veel grondwerkzaamheden en baggeractiviteiten zijn stilgevallen door het besluit van minister Van Veldhoven om strenge regels uit te vaardigen voor het verplaatsen van grond die chemische PFAS-stoffen bevat. Ondertussen worden door het stikstofdossier minder bouwvergunningen verstrekt.

De minister schrijft dat het kabinet alles op alles zal zetten om de prognoses geen werkelijkheid te laten worden. De coalitie debatteert al weken over maatregelen om de vastgelopen bouw weer op gang te krijgen. Als mogelijke oplossingen op de korte termijn zijn onder meer het compenseren van de stikstof door lagere snelheden op wegen en ander diervoer in beeld.

Het kabinet maakte vorige week al bekend een half miljard euro extra beschikbaar te stellen om de nieuwbouw problemen aan te pakken. Ook laat het kabinet weten volgende week meer duidelijkheid te verwachten.

About Post Author