ma. mei 20th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

FNV: we geven werkgevers 20 miljard cadeau

Er wordt door een groot deel van werkend Nederland gratis overgewerkt. Ongeveer 7 miljoen Nederlanders werken elke week zo’n drie uur onbetaald over. Al deze overuren zijn samen goed voor liefst 20 miljard euro per jaar. Volgens de vakbond FNV is dit een flink cadeau van de werknemers aan de werkgevers.

Het TNO deed in opdracht van FNV onderzoek naar het overwerken in Nederland. Daaruit bleek onder andere dat de overuren neer komen op een bedrag van ongeveer 3200 euro per persoon per jaar. Wanneer deze uren worden omgezet naar betaalde uren, levert dan bijna 300.000 volledige banen op. Dit zou inhouden dat de officiële werkloosheid meteen opgelost zou zijn, aldus de FNV.

Laagopgeleiden werken relatief weinig uren gratis over. Slechts 29 procent werkt wekelijks ongeveer drie uur per week over. Bij het laaggeschoolde werk worden de overuren meestal wel uitbetaald. Bij hoogopgeleiden werkt liefst 74 procent gratis over. Zij doen dit ook nog eens gemiddeld vier uur per week.

FNV vindt de werkdruk te hoog

FNV stelt dat de werkdruk te hoog wordt wanneer dit fenomeen zich door zal zetten. Het is namelijk zo dat er structureel te veel werk met te weinig personen wordt gedaan. Ook zorgt het ‘nog even afmaken’ van het werk ervoor dat er onvoldoende tijd is om te rusten en herstellen tussen twee werkdagen. FNV pleit er voor om extra mensen aan te nemen om zo de werkdruk te verlagen. Daarmee worden ook veel mensen aan een baan geholpen. Het FNV heeft een tool om te berekenen hoeveel uur iemand cadeau geeft aan zijn baas.

In mei was er volgens het CBS 5,1 procent van de beroepsbevolking werkloos. Dit komt neer op 456.000 werklozen. Ter vergelijking: drie maanden eerder was het percentage werklozen nog 5,3 procent. Dit houdt in dat er in drie maanden tijd 42.000 personen meer een betaalde baan hebben gekregen. Gemiddeld groeide het aantal personen met een baan dus met 14.000 per maand.

About Post Author