zo. jul 14th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Unilever behoedt zich voor overname

Het is de laatste maanden onrustig bij Unilever. Aan het begin van 2017 was er een overnamepoging van Kraft Heinz. In februari werd er echter afgezien van de overname. Sinds de poging is Unilever zelf bedrijven gaan overnemen en de margarinetak met bijvoorbeeld het merk Becel, is te koop gezet door het Nederlands-Britse bedrijf.

Aankomende donderdag worden de kwartaalcijfers bekendgemaakt en er zal met veel interesse naar gekeken worden. Er zullen naast de cijfers van het afgelopen kwartaal, ook nog cijfers van het eerste kwartaal bekend worden gemaakt. Er zijn in het eerste kwartaal namelijk alleen maar omzetcijfers bekendgemaakt. De omzet steeg, maar er werd duidelijk dat de margarinetak matig presteerde.

Unilever neemt normaal gesproken zelf bedrijven over, maar werd dus het doelwit van Kraft Heinz. Zij brachten een bod uit van 130 miljard, maar trokken zich vrij snel terug. Volgens de regels mag er vervolgens voor zes maanden geen nieuw bod komen. Op 19 augustus zijn die zes maanden voorbij en mag er dus opnieuw geboden worden.

Unilever wil de prijs opdrijven

Unilever is wakker geschrokken van het bod en is bezig geweest met het voorkomen van de overname. De aandeelhouders ontvingen meer dividend en er werden eigen aandelen opgekocht. Ook wil Unilever zelf bedrijven overnemen om de prijs omhoog te werken. Zo zou er geprobeerd worden om de voedseldivisie van Reckitt Beckiser  voor ongeveer 2,5 miljard over te nemen. Eerder zou er al geprobeerd zijn om Colgate-Palmolive over te nemen. De kosten van 60 miljard zouden echter, zelfs voor Unilever, te hoog zijn. Waarschijnlijk zal er donderdag meer bekend worden over eventuele overnames.

Unilever heeft cijfers van de analisten naar buiten gebracht. Daaruit komt duidelijk naar voren dat er waarschijnlijk goede resultaten zijn geboekt in het eerste halfjaar. De omzet zal ongeveer 27,8 miljard bedragen, waar deze een jaar eerder 26,3 miljard bedroeg. Ook wordt er een stijging van de nettowinst verwacht. Deze zal ongeveer 3,3 miljard zijn, tegen 2,7 miljard een jaar eerder.

About Post Author