vr. jun 14th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Fout fiscus zorgt voor duizenden nieuwe gedupeerden

Fiscus

Duizenden Nederlands hebben onterecht duizenden euro’s aan zorgtoeslag, huurtoeslag en kindgebonden budget moeten terugbetalen. Hierdoor zijn veel mensen in de schulden terecht gekomen. De fiscus heeft fouten gemaakt, echter heeft slechts een klein deel van de gedupeerde, tot nu toe een schadevergoeding ontvangen.

Op basis van schattingen van het ministerie van Financiën Er zijn in totaal tien- tot vijftienduizend gedupeerden. De gedupeerden maakten gebruik van een leenbijstand (Bbz). Mensen die hiervan gebruik maakten, kregen renteloze leningen om een eigen bedrijf te kunnen opstarten.

Als de ondernemers niet meer dan de bijstandsnorm verdienden, dan werd de lening werd omgezet in een gift. Echter heeft de fiscus het kwijtgescholden bedrag opgeteld bij het toetsinkomen van de ondernemers. Hierdoor was het inkomen van de ondernemers op papier veel te hoog. Waarop de belastingdienst toeslagen terugvorderde van de ondernemers.

‘Belastingdienst deed nauwelijks moeite om gedupeerden op te sporen’

Pas na aandringen van de Nationale ombudsman en CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, kreeg een kleine groep gedupeerde uiteindelijk een schadevergoeding. Volgens  de Volkskrant  heeft de fiscus nauwelijks moeite gedaan om de gedupeerde op te sporen om het recht te zetten. Uiteindelijk hebben maar 1.169 gedupeerden een schadevergoeding ontvangen. In totaal hadden zo’n 3.000 tot 4.500 mensen recht op een schadevergoeding.  Er werd maar 2,6 miljoen euro van de gereserveerde 17 miljoen euro uitgekeerd. Uit gesprekken met de gedupeerde blijkt dat ze nog altijd met schulden kampen of leningen moesten afsluiten om vorderingen van de fiscus te kunnen betalen.

About Post Author