Goede doelen zijn bang dat de conceptwet Transparantie maatschappelijke organisaties voor problemen gaat zorgen. Zo denken ze dat het donateurs doet afhaken of aanzet tot lagere donaties. Deze wet verplicht charitatieve instellingen om de gegevens te openbaren van donateurs die meer dan 15.000 euro geven. Hierin zou de naam, woonplaats en hun donatiebedrag openbaar gemaakt worden.
De directeuren van Natuurmonumenten, KWF en Amnesty doen gezamenlijk hun beklag over het voorstel. De zorgen worden in de gehele sector gedragen, zegt voorzitter van de brancheorganisatie Goede Doelen Nederland, Jan van Berkel. ‘’Het concept is onacceptabel en moet zo snel mogelijk van tafel.’’
De conceptwet moet grote geldstromen naar instellingen die afhankelijk zijn van donaties in kaart brengen. Het gaat niet alleen om goede doelen, maar ook om scoutingclubs en kerken. De wet is vooral bedoeld om verdachte buitenlandse financiering van moskeeën tegen te gaan.
Privacy en veiligheid in het geding
‘Grote gevers’ zoals ze in de sector worden genoemd, willen vaak het liefst anoniem blijven. “Het kenmerk van zulke donateurs is vaak dat ze er geen publiciteit omheen willen. We hebben geen cultuur zoals in Amerika, waar je je op je donaties laat voorstaan”, zegt Paul Helsloot van Amnesty.
Mischa Stubensitky van KWF herkent dat. Hij geeft aan dat ze vaak rondleidingen geven aan grote donateurs. Die willen dan vaak niet op de foto. Ze zeggen dan: ‘’ik heb mijn redenen om te doneren, maar ik wil niet aan de grote klok hangen.’’
Doordat de naam, woonplaats en het bedrag bekend wordt met deze wet, zouden de gulle gevers gevaar kunnen lopen. Zo kunnen ze het doelwit worden van criminelen. Als je bijvoorbeeld een bekende dame bent die zo´n 30.000 euro heeft gedoneerd kan dit gevaarlijk worden. Omdat de gegevens voor iedereen beschikbaar zijn. Zo is de kans groot dat de grotere donateurs nu achterwege gaan blijven met de nieuwe regel.
Meer berichten
4 tips om jouw kantoorgebouw te vergroenen
Welke activiteiten kun je ondernemen om meer klanten via je website te krijgen?
Hoe personeelsplanning bijdraagt aan het behalen van organisatiedoelen