zo. jul 14th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Partnerverlof wordt te veel betaald uit eigen zak

partner,verlof

Vaders en lesbische partners hebben recht op minimaal tien dagen verlof als hun baby geboren wordt. Hierover bereikte Europa vorige week een akkoord. Momenteel betaalt de helft van de Nederlandse partners nu een verlengd partnerverlof uit eigen zak

Sinds 1 januari hebben partners al recht op 5 dagen betaald verlof. Dit vindt een meerderheid de 1293 ondervraagden niet genoeg. 67 procent vindt dat partners recht hebben op langer betaald verlof dan in het huidige systeem. Bijna de helft vindt twee weken verlof een goed idee. 1 op de 5 mensen is zelfs voor vier weken.

Over anderhalf jaar heeft een kersverse Nederlandse vader naast de standaard 5 dagen, ook nog eens recht op 5 weken vrij. Dit is dan wel tegen 70 procent van het loon.

Vaders die hun verlof niet opnemen

In het onderzoek is er aan partners gevraagd hoeveel partnerverlof ze opnamen of van plan zijn op te nemen. Bijna de helft van de partners geeft aan dat dit hoger ligt da het huidige wettige verlof. Zo’n 42 procent zei twee weken extra verlof op te nemen. De kosten hiervoor dragen zij zelf, in de vorm van vakantiedagen of onbetaald verlof.

Opvallend is dat 28 procent van de ondervraagden zegt minder verlof op te nemen dan het huidige wettelijke verlof.

Moeders die minder werken (of helemaal stoppen)

Het partnerverlof is een belangrijk instrument om de gelijkheid tussen mannen en vrouwen te bevorderen, zowel op de werkvloer als in het huishouden.

64 procent van de partners is niet minder gaan werken of is dit niet van plan te doen wanneer de baby komt. Dat terwijl 22 procent van de (bijna) moeders zegt minder te gaan werken na de geboorte. 27 procent geeft zelfs aan helemaal te stoppen met werken.

Als ze wettelijk recht zouden hebben op twee maanden of langer verlof, zou een derde van de partners hier gebruik van maken. 29 procent voelt daar niks voor.

About Post Author