ma. mei 20th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Goedkeuring vrijhandelsverdrag EU-Vietnam

vrijhandelsverdrag, EU-Vietnam

Na een politiek akkoord van ruim drie jaar over een vrijhandelsverdrag tussen de EU en Vietnam  is de overeenkomst door de Europese Commissie goedgekeurd. Het vrijhandelsakkoord is nu klaar voor ondertekening.

Verdrag

Aanstaande vrijdag word het verdrag in Brussel ondertekend tijdens een EU-Azië-top. Ook tegen Europa en Vietnam een investeringsovereenkomst.

De komende tien jaar worden bijna alle douanetarieven afgebouwd tot  nu, dat staat in het vrijhandelsverdrag. Verder belooft Vietnam geen producten na te maken die Europese naam bescherming bezit.

Klimaatverandering en mensenrechten

De overeenkomst bevat een sterk, juridisch bindend akkoord over duurzame ontwikkeling volgens de Europese Commissie. Vietnam moet bijvoorbeeld eerbied hebben voor milieubescherming, mensen- en arbeidsrechten en de strijd tegen klimaatverandering.

Er wonen zo’n 92 miljoen consumenten in Vietnam. Tussen de Eu en Vietnam is de handel jaarlijks goed voor 47.6 miljoen euro aan goederen en 3.6 miljard euro aan diensten. Na Singapore is Vietnam daarmee de belangrijkste handelspartner van de Eu in de Associatie van de Zuidoost-Aziatische Staten (Asean)

Akkoord

De EU exporteert onder meer high-techgoederen, medicijnen, voertuigen en elektrische apparaten naar Vietnam. Het gaat om de zaken als schoenen, telefoons, meubels, textiel, rijst en koffie.

Volgens Cecilia Malmström, EU-commissaris (Handel) gaat het meest om ambitieuze handelsakkoord met een ontwikkelingsland.

Het verdrag lever volgens Commissie-voorzitter Jean-Claude ‘’ongeziene voordelen’’ op. In een persverklaring zegt hij: ‘’Ik verwacht nu dat de EU-lidstaten en het Europees Parlement het nodige doen opdat de overeenkomsten zo snel mogelijk in werking kunnen treden.’’

 

About Post Author