ma. sep 9th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Kabinet schaft dividendbelasting niet af

dividendbelasting, kabinet

Nu het kabinet de dividendbelasting niet gaat afschaffen komt er 1,9 miljard euro vrij. Dit gaat onder andere naar de verlaging van de winstbelasting.

Van alle grote of kleine bedrijven gaat de vennootschapsbelasting de komende jaren verder omlaag dan het kabinet eerder al had aangekondigd. Dit schrijft de staatsecretaris Menno Snel (Financiën) in een kamer brief.

Brief

Nadat premier Mark Rutte maandag bekendmaakte dat het kabinet de afschaffing van de dividendbelasting van tafel hebben geveegd, ging maandagavond de brief naar de Kamer.

Het vervangende pakket van maatregelen kan op meer draagvlak rekenen, sprak de verwachting uit. Volgens Rutte heeft de verlaging van de vennootschapsbelasting een aantoonbaar positief effect op de economische groei. Die wetenschappelijke onderbouwing ontbrak bij de afschaffing van de dividendbelasting.

Winstbelasting meer omlaag

Voor grote ondernemingen was het kabinet al van plan de vennootschapsbelasting te verlagen van 25 naar 22.25 procent. Voor midden- en kleine bedrijven zou het tarief van 20 naar 16 procent worden verlaagd. De tarieven die in de nieuwe plannen van Snel zijn ontvouwd komen in 2021 uit op een respectievelijk 20,5 en 15 procent.

Grote bedrijven moeten daarentegen langer wachten op de verlaging van de winstbelasting. Volgend jaar stond de eerste stap gepland maar deze gaat niet door. De belasting daalt in het tweede jaar op bedrijfswinsten boven de 200.00 euro, dit is echter een stuk sneller dan voorzien.

Werkgeverslasten gaan verder omlaag

Voor buitenlandse werknemers gaat de inperking van een gunstige belastingregeling wel door, maar er komt voor expats een overgangsrelingen die daar al in 2019 of 20120 door getroffen zou worden. vanaf 2021 word structureel 200 miljoen uitgetrokken om de werkgeverslasten op arbeid te verlagen, dit om het ondernemersklimaat verder te verbeteren.

Daarnaast verzacht het kabinet de pijn van directeuren-grootaandeelhouders die voortaan belasting moeten gaan betalen op hoge leningen die zij bij hun eigen onderneming afsluiten. Voor innovatieve bedrijven met een extra belastingkorting word het ook makkelijker gemaakt om te investeren in ontwikkeling en onderzoek.

Bij elkaar zijn alle matregelen goed voor een bedrag van circa 1.9 miljard euro structureel vanaf 2020. Dit is ook het bedrag dat betrokken was met de afschaffing van de dividendbelasting.

Snel wilt niet zeggen of hij de nieuwe plannen beter te verdedigen vindt. ‘’Dit is een andere weg met een andere weging.’’ Het kabinet debatteert naar verachting dinsdag met de Tweede Kamer over de nieuwe voorstellen. Het vrijgekomen geld moet het kabinet besteden aan verder lastenverlichting voor investeringen en burger in de publieke sector vind de oppositie.

‘Niet meer dan terecht’

MKB-Nederland en werkgeversorganisatie VNO-NVW zijn blij dat het geld dat vrijkomt ten goede komt aan bedrijfsleven. ‘’Dit is niet meer dan terecht, de lasten voor ondernemers stijgen nog steeds per saldo. Hoewel zij juist ruimte nodig hebben om te investeren’’, zegt voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland.

De verlaging van de  hoge tarief van de winstbelasting is hard nodig volgens VNO-NCW ‘’gezien de internationale concurrentieslag om bedrijven in het licht van de brexit’’.  De organisatie houd daarentegen zorgen over het vestigingsklimaat in Nederland. ‘’Voor de totale Nederlandse economie zijn hoofdkantoren van essentieel belang. Om deze bedrijven aan te trekken en bij te houden zal Nederland hard moeten blijven knokken.

About Post Author