ma. mei 20th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Google kan recordboete verwachten

Internetgigant Google kan een miljardenboete verwachten van de Europese Commissie. Brussel wil deze boete opleggen omdat Google volgens de commissie misbruik heeft gemaakt van de dominante marktpositie van het bedrijf.

Dit is boven water gekomen na anonieme tips. Persbureau Reuters en de Financial Times beweren dat er drie onderzoeken lopen naar het machtsmisbruik van Google. Er wordt verwacht dat de resultaten deze zomer nog gepresenteerd worden. De boete zal door Eurocommissaris Vestager worden opgelegd. Omdat Google als een van de grootste bedrijven ter wereld een flinke omzet draait, kan dit de hoogste boete ooit worden. De maximale hoogte van de boete wordt namelijk bepaald aan de hand van de omzet. Die bedroeg 90 miljard dollar. De Commissie mag maximaal een boete van 10 procent van de omzet opleggen. Tot nu toe staat het record voor de hoogste boete voor marktmisbruik op naam van chipfabrikant Intel. Zij ontvingen een boete van 1 miljard euro.

Google kan zich voorbereiden op drie boetes

De Europese Commissie onderzoekt drie zaken en voor iedere zaak kan een boete worden opgelegd. In de eerste zaak wordt het misbruiken van de marktpositie als zoekmachine onderzocht. Het internetbedrijf zou in de zoekresultaten de eigen webshop voorrang geven. Google Shop zou hierdoor een oneerlijk voordeel krijgen ten opzichte van de concurrenten. Google reageert niet op de beschuldigingen. Eerder zei het bedrijf wel dat zij vinden dat de advertenties nuttig zijn voor de gebruikers. “Dat is niet voortrekken, dat is luisteren naar onze klanten.”

De tweede beschuldiging heeft te maken met machtsmisbruik met Android. De fabrikanten van Android telefoons zouden verplicht worden om Google apps vanuit de fabriek mee te leveren. Wanneer dit niet gebeurd wordt de toegang tot de Store ontnomen, waardoor normaal gebruik bijna onmogelijk wordt.

De derde beschuldiging draait om AdSense. Via dit programma kunnen gebruikers advertenties vertonen op hun websites. Er zouden in de contracten clausules zijn opgenomen die de mededingingswet overtreden. De afnemers van AdSense zou verboden worden om advertenties te tonen van concurrenten van Google.

De zaken vanuit Brussel die tegen Google worden aangespannen, zullen niet ten goede komen van de slechte relatie tussen Europa en de Verenigde Staten. In de VS wordt gezegd dat Europa de Amerikaanse bedrijven onredelijk hard aanpakt. Eerder gaf het Witte Huis al aan zich zorgen te maken over een naheffing van 13  miljard euro. Het ging er om dat Apple in Ierland te weinig belasting zou betalen.

About Post Author