za. jun 15th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

YouTube neemt maatregelen tegen extremisme

Internetgigant YouTube gaat nieuwe maatregelen nemen om te voorkomen dat de website wordt gebruikt voor het verspreiden van terrorisme. Er wordt hiervoor gebruik gemaakt van kunstmatige intelligentie, maar ook van mensen.

Omdat er dagelijks meer dan 300.000 video’s worden geplaatst, is het onmogelijk om alles te laten monitoren door personen. Daarom wordt er kunstmatige intelligentie ingezet. Het is erg moeilijk om dit correct in te zetten. Wanneer bijvoorbeeld door RTL nieuws bepaalde beelden worden geplaatst waarin terrorisme te zien is, kan het zo zijn dat diezelfde beelden in een andere context worden gebruikt om aan te sporen tot terrorisme. Het is dan lastig om te bepalen bij welke video de beelden aan sporen tot terrorisme en waar ze bedoeld zijn om nieuws van beeld te voorzien.

YouTube zet daarom ook mensen in. Het gaat om experts die de video’s beoordelen op hun inhoud. Er wordt gekeken naar racisme, terrorisme en zelfverminking. Er moet dan geoordeeld worden of er sprake is van ‘religieuze of nieuwswaardige’ content, of dat het juist gaat om ‘gewelddadige propaganda’.

YouTube is tegen censuur

Video’s waarin een haatprediker te zien is, of een racistische boodschap, worden niet verwijderd. Op deze manier wil YouTube de vrijheid van meningsuiting beschermen. Toch worden er andere maatregelen getroffen. De video’s worden moeilijker te vinden. Ook is het niet mogelijk om een beoordeling of reactie achter te laten. Daarnaast worden er geen advertenties bij de content geplaatst, waardoor de maker er dus niets aan verdient. Op deze manier wil de internetgigant communiceren dat zij toegang tot informatie garanderen, zonder achter aanstootgevende meningen of standpunten te staan.

In plaats van de advertenties zullen er antiterroristische boodschappen worden geplaatst bij relevante content. YouTube geeft aan dat er eerder is gebleken dat er regelmatig wordt geklikt op de antiterroristische boodschappen die getoond worden. De boodschappen worden bij Arabische en Engelstalige video’s geplaatst waarin ISIS propaganda te zien is.

About Post Author