ma. mei 20th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Groot aantal gemeentes voorziet financiële problemen door het coronavirus

 

De verwachting is dat 87 procent van alle gemeentes in Nederland enige vorm van financiële problemen zullen krijgen door het coronavirus. Deze verwachting is gedaan door de vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) op basis van een gezamenlijk onderzoek onder 162 gemeenten.

 

Oorzaak

De gemeenten zullen in financiële problemen komen door de gevolgen van het coronavirus. Zo zullen de inkomsten zakken omdat er geen toeristenbelasting meer binnenkomt, de huur van gemeentepanden worden niet meer betaald en zo komt er minder belastinggeld binnen. Van de 162 gemeenten die aan het onderzoek mee hebben gedaan. Meldt 78 procent minder toeristenbelasting binnenkomt, 75 procent minderinkomsten via verhuur van panden en 57 procent minder belastinggeld ontvangen.

 

De uitgaven binnen de gemeenten zijn ook gestegen zo wordt er meer geld uitgegeven aan handhaving van de coronamaatregelen en de toegenomen werk bij de GGD. De gemeenten hebben het druk waardoor de kosten omhooggaan maar de inkomsten zakken, er zal zeker extra steun moeten komen. De VNG zal met het kabinet in gesprek gaan over compensatie voor de gemeenten.

About Post Author