vr. feb 23rd, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Hefboom producten kosten beleggers veel geld

De AFM (Autoriteit Financiële Markten) kwam met het nieuws deze week dat gemiddeld 7 van de 10 beleggers geld verliezen door turbo’s wat een hefboom product is. Deze hefboomproducten net als turbo’s zijn ontworpen om beleggers grote winsten te kunnen behalen dan met aandelen maar ook grotere verliezen.

 

Onderzoek van AFM

De data voor het onderzoek die AFM gebruikt heeft voor het onderzoek speelt zich tussen juni 2017 en juli 2018, zo heeft het AFM gekeken naar 3,9 miljoen orders van beleggers, hoeveel van hun nou winst maakten en hoe hoog dit was. Uit het onderzoek bleek echtelijk dat 7 van de 10 beleggers verlies maakt en gemiddeld verloren de beleggers 2.680 euro met handel in turbo’s.

 

Hefboomproduct turbo’s

Een hefboomproduct kun je met een klein investeringen inspelen op een koersstijging of koersdaling. Waar je bijvoorbeeld een aandeel kan kopen voor 50 euro, kun je een hefboomproduct kopen voor 10 euro, de rest wordt geleend bij de aanbieder van het product. Bij deze voorbeeld zit er een hefboom van 5 op het product. Als het aandeel een beetje stijg heb je een grotere stijging maar zakt ie ook een beetje dan heb je al gelijk een grote verlies.

 

Volgens de AFM moeten deze producten veiliger zijn voor de klant omdat het nu te risicovol is. De AFM roept turbo aanbieders om hun verantwoordelijkheid te nemen en dit veiliger te maken voor beleggers.

About Post Author