ma. mei 20th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Heineken tekent miljardendeal van China

Heineken, miljardendeal

Heineken heeft de miljardendeal met de grootste bierbrouwer van China getekend. De deal met China Resources Beer (CR Beer) kost Heineken in totaal ruim 1,9 miljard euro, goed voor een deelneming van 40 procent.

China

Dit betekent dat in de praktijk Heineken zijn bezittingen in China verkoopt aan CR Beer. En dat die onder licentie bier van Heineken aan de man brengen via hun wijdvertakte distributienetwerk. Via royalties verdient Heineken geld, die het daarna deels weer wil investeren in China. Heineken werkt onder meer in Canada en Australië ook al via zulke licentiedeals.

Onder meer is CR Beer de brouwer van Snow, het grootste biermerk ter wereld. Heineken krijgt met de overeenkomst vooral meer mogelijkheden om zijn eigen merk naar voren te schuiven in de grootste biermarkt ter wereld. Chinezen die wat meer te besteden hebben kiezen vaker voor duurdere, buitenlandse zogenoemde premiummerken.

Concurrentie

Voor het belang van CR Beer betaalt Heineken 24,4 miljard Hongkong dollar (2,7 miljard euro). Dat op zijn beurt voor 464 miljoen euro aan aandelen in Heineken koopt. Dat komt neer op een belang van 0,9 procent. Over drie Chinese brouwerijen van Heineken krijgt CR Beer ook de controle, ter waarde van omgerekend 263 miljoen euro.

Na goedkeuring van enkele instanties word de deal waarschijnlijk volgend jaar afgerond. De concurrentieslag met de grote bierreuzen van de wereld, met name Inbev, Carlsberg en AB, heeft de winsten in China onder druk gezet. Naast de verkoop van meer premiumbier, verwacht Heineken ook door kosten terug te dringen de winstgevendheid in China te verbeteren. Overigens moet de brouwer ook concurreren met andere drankproducten, die er eveneens steeds beter in slagen de weg te vinden naar de beter gevulde Chinese portemonnees.

About Post Author