zo. jul 14th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Trump heeft veel te verliezen vandaag

Donald, Trump, verkiezingen

De Verenigde Staten kiezen een nieuw parlement. Het zijn de belangrijkste tussentijdse verkiezingen, oftewel midterms. Vijf jaar lang hebben de Republikeinen van president Trump de macht in handen gehad. Vandaag zouden zij de macht in het Huis van Afgevaardigden, de Amerikaanse Tweede Kamer, kunnen verliezen. Dit is wat Trump en de rest van de Amerikaanse politiek in de gaten houden:

Regio

Vooral aan het Middenwesten heeft Donald Trump zijn winst van 2016 te danken. In dat jaar bleven veel kiezers in dat gebied thuis, die op de Democraten zouden stemmen, en Trump won.

De president weet dat in staten als Michigan, Pennsylvania en Wisconsin een belangrijke sleutel ligt om de macht in het parlement vast te houden. Net als in 2016 voert Trump een uitgebreid campagne in deze voormalige industriestaten. Er word belooft van een terugkeer van banen en fabrieken, en benadrukt de uitstekende economische cijfers van de laatste jaren.

Zwevende kiezers

Wij hebben dertien partijen in het parlement van Nederland. In de Verenigde Staten domineren twee grote partijen al 150 jaar de politiek. De Democratische en Republikeinse partij schuiven de laatste jaren steeds ver weg van het midden. Het aantal politici en Amerikanen dat zich identificeert als gematigd word steeds kleiner.

Er word steeds harder geknokt om die onafhankelijke, omdat de twee partijen bijna even groot zijn. Dit jaar suggereren peilingen dat de onafhankelijke kiezers links en democratisch zullen stemmen, zij zijn niet zo dol op president Trump.

Vrouwen in de buitenwijken

Buitenwijken waren lang Republikeins gebied. Hier wonen de witte middenklasse en zijn redelijk opgeleid, zij stemde voor veilige buurten en lage belastingen. Deze vrouwen zijn vooral iets conservatiever hier dan de mensen in de grote stad.

Trump ligt niet zo goed bij steeds meer vrouwen. Zij vinden hem neerbuigend en seksistisch. De manier waarop de Republikeinse partij met vrouwen om gaat die zich uitspreken over seksueel geweld, gruwen zij van. Steeds meer vrouwen voelen zich Democraat, laat cijfers zien.

Kids dit jaar wel stemmen?

In Amerika geld grofweg deze vuistregel: hoe jonger de kiezer, hoe groter de kans is dat hij of zij op de democraten stemt. Als er geen president word gekozen blijven jongeren ook steeds vaker thuis op verkiezingsdag. Oudere kiezers zijn juist veel trouwer en stemmen vaker Republikeins. Van het rechtse politici is dat dus in het voordeel.

Linkse jongeren laten steeds meer van zich horen sinds Trump president is, door demonstraties. De democraten hebben we weinig aan als die keizers niet gaan stemmen. Ongeveer vijftig procent van de kiezers onder de dertig jaar ging stemmen in 2016. Het percentage voor 65-plussers lag dat jaar boven de zeventig procent.

About Post Author