Het jaarlijkse verloop van personeel ligt in de horeca op ongeveer 40 procent, wat bij elkaar opgeteld uitkomt op een kostenpost van 1,4 miljard euro per jaar. De voornaamste reden van de hoge kosten zijn het werven en inwerken van nieuwe medewerkers. ABN AMRO laat weten dat de kostenpost van 1,4 miljard neerkomt op 6 procent van de totale horecaomzet en ruim 42.000 euro per bedrijf.
Nederlandse restaurants worden met 614 miljoen euro aan kosten harder geraakt dan hotels (270 miljoen euro). Dit is respectievelijk 7 en 5 procent van hun omzet. Volgens ABN AMRO kost het vervangen van een fulltime kok bijna 30.000 euro en het vervangen van een voltijdmedewerker in de bediening ruim 15.000 euro. Daarnaast pakt het verloop ook negatief uit voor de productiviteit van bestaande werknemers en wordt het personeelstekort steeds nijpender, waardoor de horecabranche niet goed kan inspelen op de sterk groeiende vraag.
Reden van het hoge verloop
Het hoge verloop wordt volgens de bank veroorzaakt door de onvrede over de lage beloning, de hoge werkdruk, de gebrekkige mogelijkheden om carrière te maken en te weinig begeleiding. ABN AMRO vindt vooral de uitstroom van zogeheten “hoofdbaners” erg zorgelijk. Zij hebben een vakopleiding gevolgd en vervullen vaak een spilfunctie in het bedrijf.
De bank stelt dat het verlagen van de werkdruk van groot belang is om horecapersoneel te behouden. Dat kan volgens ABN AMRO bijvoorbeeld met behulp van slimme apps om overwerk te beperken en investeringen in technologie zoals slimme keukenapparatuur.
Meer berichten
4 tips om jouw kantoorgebouw te vergroenen
Welke activiteiten kun je ondernemen om meer klanten via je website te krijgen?
Hoe personeelsplanning bijdraagt aan het behalen van organisatiedoelen