wo. feb 28th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Kabinet wil multinationals meer winstbelasting laten betalen

Het kabinet neemt een initiatiefwet over van GroenLinks om ervoor te zorgen dat multinationals geen winstbelasting meer kunnen ontwijken in Nederland. Dit wordt bevestigt door Haagse bronnen na de berichtgeving  van de NOS.

Eind 2018 was er veel commotie na publicaties dat Shell geen winstbelasting bleek te betalen. De oliegigant verdiende in 2017 zo’n 1,3 miljard euro. Door legale aftrekposten uit het buitenland, kon Shell de winstbelasting op nul laten uitkomen.

De wet moet voorkomen dat de ondernemingen vanaf 2021 buitenlandse verliezen als aftrekpost in Nederland kunnen gebruiken. Zo drukken ze het bedrag waarover ze winstbelasting moeten betalen.

In het GroenLinks-voorstel dat het kabinet omarmt, mag dat met geldstromen buiten Europa helemaal niet meer. Binnen Europa blijft die regeling maximaal drie jaar geldig. Daar staat tegenover dat de tarieven in de winstbelasting de komende jaren dalen. De opbrengst van het voorstel van GroenLinks brengt bedraagt circa 250 miljoen euro. Dit is bedoeld voor lastenverlichting voor de burger.

Het voornemen wordt aangekondigd op Prinsjesdag en zal komend jaar verder worden uitgewerkt om in 2021 in te kunnen gaan.

Eerder gaven bestuurders van Shell Nederland toe dat het bedrijf in Nederland geen winstbelasting betaalt. Shell benadrukten toen dat Shell geen misbruik maakt van de fiscale regels, maar alle mogelijkheden benut die het systeem biedt.

About Post Author