ma. mei 20th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Spaarders pikken boete op sparen niet

De mogelijke invoering van een negatieve spaarrente heeft gezorgd voor veel commotie bij onder meer de spaarders in Nederland. Tachtig procent laat weten zich grote zorgen te maken over de gevolgen die deze invoering zal hebben. Ook laat de meerderheid weten het niet te pikken en zijn spaargeld van de bank te gaan halen.

Als de negatieve spaarrente daadwerkelijk ingevoerd zal worden, waarbij de bank geld zal gaan rekenen aan zijn klant voor het sparen van geld, hebben de meeste spaarders een duidelijk plan. Dit valt te concluderen uit een onderzoek van het MKB-kredietplatform October onder ruim 1000 mensen met een spaartegoed van 2500 euro of meer.

Investeren

In bovengenoemd onderzoek laat 39% weten zijn spaargeld thuis te willen bewaren en 32% wil zijn kapitaal steken in dingen die lastenverlaging opleveren, zoals het aanbrengen van isolatie- en/of zonnepanelen of aflossing op de hypotheek. Daarnaast zal ruim een kwart van de ondervraagde hun spaargeld gaan beleggen in aandelen.

71% procent van de ondervraagden met maximaal 10.000 euro op de spaarrekening laat weten het geld van de bank te halen bij de invoering van de negatieve spaarrente. Bij de groep mensen met meer dan 50.000 euro spaargeld bedraagt dit 52% van de ondervraagden. Er geldt hier, hoe kleiner het spaarbedrag, des te groter de kans dat het geld zal worden opgenomen.

Buitenland

De kans is erg groot dat banken de rente op termijn gaan doorberekenen aan hun klanten. In een aantal landen gebeurt dit al. Zo wil de Deense Jyske Bank vanaf december een negatieve spaarrente hanteren voor spaarders die meer dan 1 miljoen euro op hun spaarrekening hebben. Maar ook in Nederland moeten bedrijven soms ook al betalen.

 

About Post Author