wo. dec 6th, 2023

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Omzet van de horeca behaalt de hoogste groei sinds 2000

Horeca

Met 6,9 procent groeide de omzet van de horeca in 2018. Dit is de grootste groei na 2000. Al zes jaar op rij neemt de horeca-omzet elk kwartaal toe, dit meldt het Centraal Bureau van Statistiek (CBS).

Tevens nam het volume ook toe. Dit was 3,9 procent over het hele jaar. Onder het volume verstaan we het aantal overnachtingen en het aantal consumpties.

In het laatste kwartaal van 2018 steeg de omzet van de horeca met maar liefst 1,8. Dit is ten opzichte van het kwartaal ervoor. Destijds steeg het met 1,7 procent.

Fastfoodketens maakte de grootste omzetgroei door

De omzet van drink- en eetgelegenheden nam met 1,7 procent toe. Tevens nam het aantal verkochte consumpties met 1,4 procent toe.

De fastfoodketens hebben een goede groei doorgemaakt. Hun omzet steeg het sterkst toe, met 3,2 procent. Immers stonden restaurants, kantines, cateraars en cafés ook in de plus. Cateraars en kantines verkochten minder aantal consumpties maar hadden wel meer omzet. Dit was een volumedaling van 0,8 procent. Dit was de eerste daling sinds een jaar.

Ook nam de omzet van overnachtingsgelegenheden toe, dit met 1,9 procent ten opzichte van het kwartaal daarvoor. Dit was de achtste kwartaalstijging op rij. Het volume steeg ook, met 2,8 procent. In tegenstelling daalde de prijzen licht.

De aantal overnachtingen in een hotel steeg met 2,3 procent. Ook steeg de omzet van 2 procent.  De andere logiesversterkingen, denk aan kampeerterreinen en vakantiehuisjes, steeg de omzet met 1,7 procent.

Ondanks het personeelstekort, hebben ondernemers vertrouwen

Het ondernemersvertrouwen past goed bij de perfecte resultaten. Ze zijn erg positief aan het begin van 2019. Het personeelstekort is iets gekropen in de sector. Maar 28 procent van de ondernemers geeft nog steeds aan dat ze te kort aan personeel hebben.

Sinds het laatste kwartaal van 2016 loopt het personeelstekort op. Er stonden nog ruim 19.000 vacatures open, aan het einde van 2018.

About Post Author

%d bloggers liken dit: