zo. jul 14th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Staat koopt aandelen Air France-KLM

Air France,KLM

De Nederlandse Staat neemt belang in Air France-KLM. De internationale positie van Schiphol waarvan KLM de homecarrier is, is volgens de Minister van Financiën Wopke Hoekstra cruciaal. Verder zorgen KLM en Schiphol voor veel banen in Nederland. In dit artikel zal er besproken worden wat er vooraf ging aan de aankoop.

Sinds er een nieuwe topman is bij Air France-KLM wordt er gevreesd voor een kleinere invloed vanuit het Nederlandse concern. De nieuwe topman heet Ben Smith.

De angst dat de Fransen meer macht van het bedrijf naar zich toe wilt trekken speelt al jaren. Zo waren er in 2015 plannen om Nederlands kasgeld te gebruiken voor Franse financiering. Ook doken er meerdere geruchten op dat er vluchten worden overgeheveld van Schiphol naar Charles de Gaulle.

De afgelopen weken ontstond er flink wat onrust rond de herbenoeming van KLM-topman Pieter Elbers. Elbers en Smith lijken niet op een lijn te zitten. Zo pleit Elbers al jaren voor een zelfstandig KLM, terwijl Smith juist de gehele holding als één bedrijf wilt laten werken. Vorige week werd duidelijk dat de termijn van Elbers, die symbool staat voor de Nederlandse belangen, wordt verlengd. Dit leidde tot grote tevredenheid van het KLM personeel.

Smith wil één bedrijf

Kort na het aantreden van Smith zei hij dat het tijd werd Air France-KLM zich weer als één bedrijf ging gedragen. KLM-topmanagers schreven een brief aan de rvc van Air France-KLM. Hierin beschreven ze hun zorgen over de bedrijfsvoering en het beleid.

Air France-KLM beloofde drie jaar geleden om af te zien van de centralisatie. Er zouden geen vluchten maar worden overgeheveld van Nederland naar Frankrijk. Verder zou KLM het beheer over hun eigen kas mogen behouden.

In Nederland zag men steeds meer in een zelfstandig KLM. Zowel het personeel als het kabinet ging vierkant achter de herbenoeming van Elbers staan. Ook liet politiek Den Haag weten dat het belangrijk is dat KLM zelfstandiger wordt. Hoekstra schreef een brief naar de commissarissen van KLM. In deze brief beschreef hij ‘’het belang van Schiphol voor de Nederlandse economie’’. Met name de rol van KLM werd hierbij besproken.

About Post Author