zo. jul 14th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Zware medicijnen eenvoudig online te bestellen – Consumentenbond

Zware medicijnen

Online kan iedereen zonder controle door een arts receptmedicijnen kopen. Dit concludeert de Consumentenbond. Op basis van een eigen opgezette onderzoek.

De consumentenorganisatie heeft bij twaalf aanbieders receptmedicijnen gekocht. Dit zonder doktersvoorschrift. De medicijnen kwamen zowel in het binnen- en buitenland. Het ging om de volgende medicijnen: slaap- en kalmeringsmiddelen, antibiotica en kankermedicijnen. Deze medicijnen kwamen uit verschillende landen. Denk aan Nederland, Zwitserland, India, het Verenigd Koninkrijk en Singapore. Tevens werden 16 medicijnen daadwerkelijk bezorgd.

Zonder doktersvoorschrift medicijnen kopen

Het is niet toegestaan in Nederland receptgeneesmiddelen te kopen zonder doktersvoorschrift. De onderzochte webwinkels zijn grotendeel illegaal.  Deze webwinkels vragen ook betalingen in cryptovaluta´s of cash.

De Consumentenbond roept minister van de Medisch Zorg (Bruno Bruins) op om actiever te waarschuwen. Het eigenhandig bestellen van zware medicijnen kan gevaarlijk zijn.

Regelgeving ontdoken door websites

“Een legale internetapotheken zijn nauwelijks te onderscheiden van de professionele ogende websites. Dus de illegale webwinkels ogen te goed.”, aldus Olof King van de Consumentenbond.

“Ze ontduiken de Nederlandse regelgeving via buitenlandse apotheken en artsen. Zo kreeg een mysteryshopper zware medicijnen doorgestuurd. Dit was namelijk een antibioticakuur. Door middel van het invullen van een medische vragenlijst. De medicijnen werden opgestuurd door Britste Apotheek. Het werd voorgeschreven door een arts in Roemenië.”

De kwaliteit is niet gegarandeerd van het bestellen receptmedicijnen. Dit benadrukt de consumentenorganisatie. “In het proces kunnen pillen beschadigd raken. Hierdoor zullen de werkzame stof niet optimaal functioneren. Er moet een behandelrelatie zijn met de arts. Hierdoor kan er worden beoordeeld of de geneesmiddel veilig kan worden gebruikt. Ook kan er worden gezien of de medicatie daadwerkelijk werkt”, zegt de Consumentenbond.

De bestelde medicijnen werden gecontroleerd. Dit werd gedaan door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Uit dit onderzoek bleek dat alle medicijnen die werden opgestuurd niet klopte. Er zaten meer of minder werkzame stoffen. Dit kwam niet overeen op de verpakking stond.

Een kleine afwijking is ook mogelijk bij regulieren medicijnen. In sommige antibiotica zat te veel werkzame stof. Toch zat 625 in plaats van 500 milligram.

About Post Author