Huurder besteedden gemiddeld 38,1 procent van hun inkomen aan hun woonlasten. Dit is gemeten in 2018. Tevens staat bij huiseigenaren, dit percentage op 29 procent. Dit meldt het Centraal bureau voor de Statistiek (CBS).
Sinds 2012 is de woonquote voor de huurders met 2 procentpunt gestegen. De woonquote is de verhouding tussen het besteedbaar inkomen en de woonlasten. Echter is deze voor de huiseigenaren gedaald.
Ontwikkeling in de woonlasten
Dit toegenomen verschil tussen woningeigenaren en huurder wordt verklaard door de ontwikkeling in woonlasten. Door de lage rente op hun hypotheek hebben huiseigenaren de laatste jaren hiervan kunnen profiteren.
Sinds 2012 zijn de woonlasten van huurders in Nederland met 14 procent gestegen. Dit komt volledig door de stijging van de huren. Andere woonlasten, zoals uitgaven aan water en energie, zijn minder gestegen. Tevens ook de gemeentelijke belastingen.
Laagste inkomen betalen relatief het meest
De woonlasten van huiseigenaren waren 5 procent lager dan in 2012. In 2015 en 2018 zijn de lasten gestegen door een daling van het belastingvoordeel voor huiseigenaren.
Huishouden met de laagste inkomens zijn het meest kwijt aan woonlasten. Zo zijn de huiseigenaren van de 20 procent mist welvarende huishoudens. Hiervan is gemiddeld de helft van hun besteedbaar inkomen kwijt aan woonlasten. Huurders in deze groep geven hier rond de 42 procent van hun inkomen aan uit.
Meer berichten
4 tips om jouw kantoorgebouw te vergroenen
Welke activiteiten kun je ondernemen om meer klanten via je website te krijgen?
Hoe personeelsplanning bijdraagt aan het behalen van organisatiedoelen