zo. jul 14th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Importheffingen van Trump raken Frankrijk hard

De Amerikaanse importheffingen op Europese goederen treffen Frankrijk het hardst. De importheffingen van circa 7,5 miljard dollar, was een reactie op de verboden staatssteun aan vliegtuigbouwer Airbus. Volgens het CBS wordt Nederland amper geraakt.

Illegale staatssteun

Van de circa 7,5 miljard dollar aan importheffingen komt 2,7 miljard voor rekening van Franse producten. Dit is 34 procent van het totaal. Duitsland wordt met 28 procent belast en het Verenigd Koninkrijk met 20 procent. Die drie landen waren samen met Spanje verantwoordelijk voor gunstige leningen aan Airbus die door de Wereldhandelsorganisatie (WTO) zijn aangemerkt als illegale staatssteun.

Nederland

Spaanse goederen worden voor 500 miljoen euro extra belast. Dat is iets meer dan Italië en Ierland. Nederland komt vrijwel ongeschonden weg. De Amerikanen belasten 38 miljoen euro aan Nederlandse producten.

Alcohol, vliegtuigen en eten

De importheffingen van Trump raken voornamelijk de export van alcoholische dranken (3,6 miljard euro), gevolgd door vliegtuigen (3,5 miljard euro), voeding (1,4 miljard) en machines (0,5 miljard). Ook Schotse en Ierse whisky zullen in de Verenigde Staten een stuk duurder worden. Ook op olijfolie komen heffingen. Nederland krijgt te maken met een heffing op specifieke soorten kaas, zoals Emmentaler, en kaasvervangers. Producten waar importheffingen op komen, worden in de VS 10 tot 25 procent duurder.

About Post Author