ma. mei 20th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

In de afgelopen tien jaar zijn één op de zeven winkels gestopt

winkels gestopt

Volgens statistieken van het Centraal Bureau voor de Statistiek telde Nederland begin dit jaar ongeveer 85.500 fysieke winkels, een daling van 13.540 ten opzichte van begin 2011. Dit betekent dat één op de zeven winkels in tien jaar tijd zijn gestopt met hun werkzaamheden. In dezelfde periode zijn er veel webwinkels bijgekomen. Begin dit jaar waren er vier keer zoveel webwinkels als tien jaar geleden.

Vorig jaar sloten ongeveer 900 winkels (1%). Vergeleken met voorgaande jaren is de daling in 2020 dan ook niet zo duidelijk. Opvallend is dat de coronacrisis momenteel weinig effect lijkt te hebben op het aantal gesloten winkels. Vorig jaar verdwenen veel winkels die lectuur en briefpapier verkochten. Onder hen verdween bijna een op de twintig verkooppunten. Ook boekhandels, schoenen- en kledingverkopers hadden het zwaar. Het aantal winkels dat voedsel verkoopt, is nagenoeg gelijk gebleven, terwijl het aantal computer- en softwareleveranciers is toegenomen. Uit de gegevens blijkt ook dat de winkeldichtheid op de Waddeneilanden bijzonder hoog is. Vlieland scoorde het hoogst, daar zijn 19 winkels per duizend inwoners. De top vijf plaatsen worden geheel ingenomen door de Wadden.

Op het vasteland is Zeeuwse Sluis koploper met 12,6 winkels per duizend inwoners. Maastricht behoort tot de top van de grote steden met een gemiddelde van 7,1. Onderaan zit Midden-Delfland, met 2,1 winkels per duizend inwoners.

het aantal online winkels is de afgelopen tien jaar enorm toegenomen. Het CBS heeft niet gerapporteerd hoeveel online winkels er in Nederland waren. Maar de stijging is niet verrassend. In de loop der jaren is e-shopping in opkomst en de coronacrisis heeft deze trend vergroot. Zo meldde webwinkelorganisatie Thuiswinkel.org eerder dit jaar dat het online winkelen in 2020 met een kwart is toegenomen ten opzichte van het jaar ervoor.

About Post Author