zo. jul 14th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Inkomen van twintigers daalde tussen 2004 en 2014

Tussen 2004 en 2014 daalde het gemiddelde inkomen van de werkende twintigers. Het inkomen van alle werkende steeg daarentegen juist in dezelfde periode.

Dit is gebleken uit een onderzoeksresultaten die dinsdag naar buiten zijn gebracht door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Zij gaven aan dat het gemiddelde loon van alle werkenden omhoog ging van 24.900 euro naar 26.100 euro. Het jaarinkomen van twintigers daalde van 23.900 euro naar 23.100 euro. Er is bij deze gegevens gecorrigeerd voor inflatie. Daarnaast is er uitgegaan van het gemiddelde gestandaardiseerde inkomen van een huishouden met een twintiger als hoofdkostwinner. Het CBS onderzocht wat twintigers en dertigers in de afgelopen jaren verdiende en hebben dit op een rijtje gezet.

Twintigers zijn veelal financieel onafhankelijk

Het netto-inkomen uit arbeid van de meeste werkende twintigers is hoger dan het bijstandsniveau. Dit houdt in dat zij veelal economisch zelfstandig zijn. Ongeveer 15 procent zit onder netto de bijstandsuitkering van een alleenstaande. Dit komt neer op ongeveer 131.000 werkende twintigers.

Een gemiddelde twintigjarige verdient ongeveer 16.000 euro. Jaarlijks komt daar rond de 2.000 euro bij. Vanaf 26 jaar stijgt het inkomen, wat dan 29.000 bedraagt, minder hard. De gemiddelde 39-jarige verdient gemiddeld 37.000 euro.

Inkomen verschil tussen mannen en vrouwen groeit met de jaren

Het verschil tussen mannen en vrouwen groeit volgens het onderzoek naar mate de werkende ouder worden. Het verschil is bij 20-jarige bijna niet merkbaar. Bij mannen is er sprake van een groei van het inkomen bij ieder levensjaar. Bij vrouwen groeit het loon ongeveer tot de leeftijd van 27. Daarna blijft het nagenoeg stabiel.

Het CBS geeft aan dat een belangrijke factor bij de inkomstenverschillen tussen mannen en vrouwen het gedrag van vrouwen na de geboorte van een kind is. Veel vrouwen kiezen ervoor om minder te gaan werken, terwijl dit bij veel mannen meestal niet het geval is.

About Post Author