ma. mei 20th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Starter moet koop woning uit stellen door LTV-norm

Volgend jaar zal het maximumbedrag dat je mag lenen voor een hypotheek dalen. Voor veel starters houdt dat in dat zij nog door moeten sparen om een huis te kunnen kopen. Wie van plan is om een huis te kopen kan dat dus het best zo snel mogelijk doen. Momenteel mag er 101 procent van de waarde van een huis worden geleend. Deze Loan-to-Value norm (LTV-norm) zal volgend jaar dalen naar 100 procent.

Een lening mag dan dus niet hoger zijn dan de waarde van het huis. Vooral wanneer iemand wil doorstromen vanuit een huurhuis wordt het lastiger om een huis te kopen. Uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat de helft van de mensen die doorstromen vanuit de huur de aankoop van een huis moet uitstellen bij de scherpere LTV norm. Voor mensen die doorstromen vanuit een koophuis naar een ander koophuis zal 18 procent de aankoop moeten uitstellen bij een lagere loan-to-value limiet.

LTV-norm van 90 procent

De normen voor het afsluiten van een lening zijn al jaren een onderwerp van discussie. DNB en IMF hebben al eerder geadviseerd om de LTV-norm zelfs tot 90 procent te verlagen. CPB geeft aan dat de starters bij deze norm te hard worden geraakt. Zij geven aan dat 7 op de 10 starters een koop van een woning uit moet stellen bij een LTV norm van 90 procent. Er moet dan gemiddeld vijf jaar langer gespaard worden om het extra geld bij elkaar te kunnen krijgen. In het ergste geval kan het zelfs zo zijn dat er 14 jaar langer moet worden gespaard. Er wordt door sommige mensen gekozen om te verhuizen naar huurwoningen waardoor de spaarcapaciteit beperkt wordt.

De verlaging van de norm zal dus als gevolg hebben dat er veel mensen later dan verwacht een huis gaan kopen. Dit zal merkbaar zijn op de woningmarkt. Er zal tijdelijk een veel lagere vraag zijn naar koopwoningen en een hogere vraag naar huurwoningen. De verwachting is dat de koopwoningen 1 à 2 procent in waarde zullen dalen. De huurwoningen zullen waarschijnlijk nog meer in prijs stijgen dan ze al doen.

About Post Author