zo. jul 14th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Intertoys failliet, winkels voorlopig nog open

Intertoys,

Speelgoedketen Intertoys is afgelopen donderdag failliet verklaard door de rechtbank van Amsterdam. De winkels van het bedrijf blijven voorlopig nog open op verzoek van de curatoren. Zij zetten zich nog steeds in op een doorstart van het bedrijf.

Wat betekent dit faillissement?

Het faillissement betekent voornamelijk dat de schulden van het concern waarschijnlijk niet terug betaald worden. De curatoren richten zich nu vooral op de afwikkeling van verplichtingen. Daarnaast zijn ze bezig met het verkopen van de bezittingen.

Cadeaubonnen die mensen bezitten zijn nog inwisselbaar tot zondag. Intertoys is hiertoe niet toe verplicht, maar wilt graag een signaal afgeven dat ze wel door willen gaan. Ze geven aan dat ze zoveel mogelijk werkgelegenheid, winkels en franchiseondernemers willen behouden bij een doorstart.

De salarissen van de 3200 medewerkers worden allemaal gewoon uitbetaald. Tussen die medewerkers zitten zo’n 1600 fulltime banen. Ook gaan ze alle andere verplichtingen die tijdens de surseance van betaling zijn aangegaan voldoen.

Concurrentiestrijd met online

Het concern moest onlangs al uitstel van betaling aanvragen nadat het de concurrentiestrijd had verloren met online verkopers. In de afgelopen tien jaar halveerde de verkoop in de speelgoedwinkels.

Investeerder Alteri probeerde Intertoys veertien maanden lang te redden van de afgrond. In deze periode werd duidelijk dat er een herstructurering nodig is.

Franchisenemers vallen buiten faillissement

Onder het Faillissement vallen 286 winkels, twee distributiecentra en het servicekantoor van Intertoys. De winkels van de honderd Nederlandse en Belgische franchiseondernemers vallen buiten het faillissement.

Intertoys is in een vergevorderd stadium om de Belgische  winkels te verkopen. Deze winkels schuilen onder de naam Bart Smit. Naar verwachting wordt dit op korte termijn afgerond.

Stuk goedkoper om keten over te nemen

Martijn den Heijer van vakbond CNV Vakmensen merkt op dat het met het faillissement ineens een stuk goedkoper is om de keten over te nemen. ‘’Het is helaas de wet dat het bij faillissement niet verplicht is het oude personeel integraal te behouden.

About Post Author