vr. mei 24th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

IS-strijder Yago R. wordt niet geholpen door Nederland

IS,Strijder

De ‘Nederlandse’ IS-strijder Yago R. zal door de Nederlandse overheid niet geholpen worden om weg te komen uit Syrië. Momenteel zit hij vast in een Koerdische gevangenis. Ook zijn Britse vrouw en pasgeboren zoon zijn niet welkom in Nederland.

Dit blijkt uit informatie van de IND en het ministerie van Justitie en Veiligheid. Dit meldt de Volkskrant op maandag.

Yago R. vertrok in 2015 vanuit Arnhem om zich aan te sluiten bij de IS in Syrië. Hier trouwde hij met de 15-jarige Britse Shamima Begun. Zij beviel onlangs van een zoon in een Syrisch vluchtelingenkamp.

Zaterdag Meldde de IS-strijder in een interview met BBC News dat hij met zijn vrouw en kind terug wil keren naar Nederland. De Britse overheid heeft de terugkeer van zijn vrouw in het Verenigd Koninkrijk geweigerd.

Om R. te helpen, moeten justitiemedewerkers naar Syrië vertrekken

R. zit in een Koerdische gevangenis. Koerdistan is geen erkende staat en houdt met Syrië en Nederland geen diplomatieke relaties. Om deze reden zou Nederland justitiemedewerkers moeten sturen naar Syrië om R. op te kunnen halen.

Een woordvoerder van de minister van Justitie, Fred Grapperhaus, liet weten dat hetzelfde geldt voor Yago als voor de andere Nederlandse uitreizigers. Ze worden van de Nederlandse zijde niet geholpen.

Zijn Britse vrouw maakt ook geen kans hierheen te komen

De Britten hadden eerder al de toegang geweigerd voor zijn vrouw. Ze proberen nu Nederland binnen te komen, maar ook Nederland lijkt haar toegang te ontzeggen. Haar islamitische huwelijk met R. wordt niet erkend in Nederland.

Als Begun een verblijfsvergunning zou aanvragen als partner van R., dan maakt zij hoogstwaarschijnlijk weinig kans. Dit komt omdat zij momenteel negentien jaar is. In Nederland geldt de je pas in aanmerking komt voor een verblijfsvergunning als je 21 jaar bent. Het lijkt dus voor de ex IS-strijder en zijn vrouw niet goed af te lopen.

About Post Author