zo. jul 14th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Lerarenstaking: Nood is hoog in gehele onderwijs

Leraren tekort

Leraren tekort

Vrijdag zijn meer dan de helft van de basisscholen dicht. Dit komt omdat de leraren van alle onderwijsniveaus gaan staken. Ze sluiten zich gezamenlijk aan bij een grootschalige lerarenstaking op het Malieveld. Na de stakingen in 2017 en 2018 is de strijd dus nog niet gestreden. Wat is de reden voor dit opnieuw oplaaiende activisme?

‘’Overal is de nood hoog’’, zegt hoofdbestuurder van de Algemene Onderwijsbons (AOb) Dorien König. De AOb is een van de bonden die de demonstratie steunt. Daarnaast doen FNV Onderwijs en Onderzoek, PO in Actie, VO in actie en FVoV doen ook mee. Hun doel is duidelijk: ze willen meer overheidsinvesteringen in het onderwijs. Ze willen maar liefst 4 miljard euro, omdat de kwaliteit onder druk staat.

Deze problemen kun je niet negeren

Dit bedrag zou onder andere gebruikt moeten worden voor de werkdrukvermindering en salarisverbetering. De nood uit zich volgens de AOb namelijk in het gehele onderwijs op dezelfde manier. Door weinig geld zijn de lonen laag en is het moeilijk om nieuwe collega’s te vinden waardoor de werkdruk stijgt.

‘’In het basisonderwijs is het loon vooral een struikelblok’’, zegt Brenda Benne-Saleh, woordvoerder van PO in actie en leerkracht in het basisonderwijs. ‘’In de bankensector kun je zeggen dat je meer wilt verdienen, maar in het basisonderwijs mag dat niet. Dan moet je passie hebben voor je vak. Toch blijkt uit onderzoek dat vooral mannen wel degelijk het basisonderwijs verlaten vanwege het salaris.’’

Toezegging van minister Slob

En de toezegging van minister van Onderwijs Arie Slob dan? Vorige week kwam naar buiten dat basisscholen extra geld krijgen om de werkdruk te verminderen. Dit schooljaar kreeg de gemiddelde basisschool nog 35.000 euro. Dit wordt volgend jaar 50.000 euro.

‘’Dit is geen extra investering, maar een kasschuif’’, zegt Benne-Saleh. Het geld waar het om gaat was al gereserveerd voor het onderwijs en wordt nu alleen deels naar voren gehaald.  Een ander deel wordt juist uitgesteld waardoor de sector langer moet wachten op het geld.

About Post Author