ma. mei 20th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Jongeren raken steeds sneller in betalingsproblemen

 

Het aantal jongeren onder de 24 jaar met betalingsproblemen zijn de afgelopen 5 jaar met 70 procent toegenomen. Dit meldt stichting bureau kredietregistratie (BKR) in haar jaarlijkse monitor. In de BKR-registratie staan alle krediet en betalingsproblemen van mensen in Nederland.

 

Cijfers jaarlijkse monitor

Uit de cijfers blijkt het totale aantal Nederlanders met betalingsproblemen neemt de afgelopen juist af. Waar in 2015 er bijna 800.000 mensen waren het eind 2019 nog 695.000 mensen met betalingsproblemen. Ze ebben moeite met betalen van hypotheken en leningen. Een betalingsprobleem is bij BKR als iemand drie keer op rij een betalingstermijn mist.

Stijging bij jongeren

Er is nu een daling in aantal registraties bij BKR maar het aantal jongeren stijgt wel. BKR kan de plotselinge stijging van betalingsproblemen onder jongeren niet direct verklaren. Bestuursvoorzitter Peter van de Bosch zegt dat ie hier zorgen over maakt, “Ze hebben minder vermogen opgebouwd dan andere leeftijdsgroepen en hebben vaker een flexibel arbeidscontract. Ze zijn hierdoor financieel kwetsbaar”.

Stijging bij ouderen

Niet alleen onder de jongeren is er een stijging maar ook de oudste groep van de BKR hebben betalingsproblemen. Zo ziet BKR ook een stijging onder zeventigplussers hard toenemen. In 2015 was deze groep 25.000 en nu is dat ongeveer 30.000 ouderen. De gevolgen van coronavirus in cijfers is te vroeg om nu te zien.

About Post Author