zo. jul 14th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Minder bemanningsleden op vluchten KLM

De luchtvaartmaatschappij KLM wil met de vakbonden van het cabinepersoneel om de tafel zitten. Indien dit niet wordt gedaan dan gaat KLM vanaf eind oktober het aantal bemanningsleden op de lange vluchten reduceren.

Het lijkt er dus op dat vanaf het begin van de winterdienstregelring op ongeveer 40 procent van de vluchten naar verre bestemmingen minder stewardessen in de economy class komen te staan. KLM zegt dat deze maatregel noodzakelijk is. Zo kunnen zij namelijk hun eigen doelstelling, het verbeteren van de productiviteit, beter behalen. Echter zei een woordvoerster van KLM dat dit niet hun voorkeur heeft.

Het liefste zou KLM met minder leidinggevende aan boord willen vliegen. Zo houden zij wel het aantal medewerkers op niveau. Deze maatregel zou doen ten goede komen van de kostenbesparing en van de klantgerichtheid.

Andere maatregel

Dit soort afspraken moeten overigens wel worden vastgelegd in de nieuwe cao. Tot dusver willen de vakbonden nog niet rondom de tafel zitten met de Nederlandse luchtvaartmaatschappij. KLM heeft daarom een andere maatregel. Zij zeggen dat zij de hele zomer moest wachten voor dit vraagstuk. Zij hebben de afgelopen maanden veel flexibele krachten moeten inhuren. De luchtvaartmaatschappij geeft aan dat zij dit niet nog een seizoen willen doen, omdat dit tot veel extra kosten heeft geleid.

Vakbond

De FNV vakbond zegt dat deze maatregel de werkdruk enorm verhoogt. Tevens zeggen zij dat KLM dit probleem zelf heeft gecreëerd.

De vakbond zegt dat door deze maatregel de service naar klanten wordt verminderd. Ook kan er nu met minder personeel worden gehandeld bij calamiteiten.

Tevens stelt de FNV vakbond dat KLM deze maatregel niet zomaar mag nemen. Maar dat er eerst overlegt moet worden met het cabinepersoneel en de medezeggenschapsraad.

De vakbond wil niet gelijk met de luchtvaartmaatschappij om de tafel zitten. Zij eisen eerst een contractverlenging voor de flex werkers die deze zomer gewerkt hebben. Hierna kan er gepraat worden over afspraken in de nieuwe cao, aldus de vakbond.

About Post Author