ma. jul 22nd, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Nederland als vestigingsland favoriete alternatief voor Verenigd Koninkrijk

In een onderzoek van KPMG wordt Nederland het meest genoemd als alternatief vestigingsland door bedrijven. De bedrijven denken na over het verplaatsen van hun activiteiten vanuit het Verenigd Koninkrijk. Ierland wordt ook vaak genoemd in het onderzoek.

De populariteit van Nederland is een gemiddelde van alle bedrijfssectoren. Ierland en Frankfurt zijn vooral populair bij banken en financiële instellingen. Deze twee alternatieven kunnen de activiteiten uitvoeren vanuit Londen. Op het gebied van private equity is Luxemburg de favoriet.

Brexit

Dit onderzoek staat in het teken van de brexit. Onder de honderd grootste beursgenoteerde bedrijven en de grootste dochterondernemingen van buitenlandse bedrijven die gevestigd zijn in het Verenigd Koninkrijk. Ook zestig bedrijven uit de andere G7-landen namen deel aan dit onderzoek. De G7 bestaat uit het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, de Verenigde Staten en Canada.

Belasting

Het belastingklimaat in Ierland is het meest populair bij de niet-Britse bedrijven. Luxemburg staat op de tweede plek en Nederland mag de top drie sluiten. Twee-derde van de financiële instanties en belastingdirecteuren zegt dat de fiscale aantrekkelijkheid invloed heeft op de keuze van de vestigingslanden.

De aantrekkelijkheid op fiscaal gebied wordt op de eerste plaats bepaald door de stabiliteit van de belastingwetten en-regels. Voorspelbaarheid van de belastingautoriteiten staat op de tweede plaats. Op de derde plaats staat de hoogte van het effectieve belastingtarief en eenvoud van het stelsel.

Ook niet fiscale redenen worden benoemd. Bedrijven kijken ook naar de beschikbaarheid en kosten van geschoolde arbeid. Dit is toch wel één van de belangrijkste aspecten bij de keuze van een vestigingsland. Verder is de omvang van de markt, macro-economische en politieke stabiliteit belangrijk.

Plafond

Van der Jagt, belastingpartner bij KPMG Meijburg in Amstelveen, zegt dat het Nederlandse plafond voor bonussen een factor is waarom banken en andere financiële bedrijven liever niet naar Nederland komen. Binnen de Europese Unie geldt er een maximum bonus van 100%, maar in Nederland mag de bonus niet hoger zijn dan 20%.

About Post Author