Afgelopen jaar hebben Nederlandse huishoudens in totaal 77 miljard euro bespaard. Omgerekend zou dat per inwoner, 4.418 euro zijn. Sinds het CBS in 1995 begon met het bijhouden van deze cijfers, was dit bedrag nog nooit zo hoog geweest. Zo bespaarden Nederlanders meer dan de meeste inwoners van andere Europese landen.
Zo bespaarden Nederlanders 1.925 euro meer dan het jaar ervoor. Dit komt doordat mensen minder konden uitgeven door de lockdown en hun beschikbaar inkomen was gestegen in 2020.
Het CBS had eerder in het jaar al aangegeven dat het gemiddelde inkomensstijging van 3 procent, de grootste stijging was in 12 jaar tijd. Verder zorgde de daling van de werkloosheid en de coronasteun ervoor dat het beschikbaar inkomen per persoon is gestegen met 769 euro.
Het gespaarde geld bleef onder andere op de bank en werd geïnvesteerd in aandelen, hypotheken en leningen. Het aantal personen met schulden steeg hierdoor wel.
Vermogensstijging
Het gemiddelde vermogen per inwoner steeg met 2.917 euro naar 16.066 euro. Echter wordt dit verklaard door de koersstijgingen van obligaties en aandelen en de gestegen huizenprijzen.
In 2020 stegen de besparingen van inwoners in elk Europees land. Alleen in België en Ierland waren de besparingen hoger dan Nederland.
Meer berichten
4 tips om jouw kantoorgebouw te vergroenen
Welke activiteiten kun je ondernemen om meer klanten via je website te krijgen?
Hoe personeelsplanning bijdraagt aan het behalen van organisatiedoelen