vr. mei 24th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Wat is er nou precies gebeurd met bitcoin ?

Bitcoin

Bitcoin

Elon Musk, CEO van Tesla, tweette op 8 februari dat Tesla 1,5 miljard gaat investeren in bitcoin en ook betalingen met de digitale munt gaat accepteren. Hierdoor steeg de koers van de munt enorm. Op dat moment was 1 bitcoin, 40 duizend dollar waard ( omgerekend 33 duizend euro). De koers van bitcoin bereikte in april een recordhoogte  van 64 duizend dollar. Afgelopen week is de koers van bitcoin en andere cryptomunten hard gedaald. De koers was afgelopen woensdag 36 duizend dollar.

Van waar deze grote koersdaling?

Er is niet één specifieke reden waarom de digitale munt in zo’n korte tijd zo hard is gedaald. De bitcoin is heel erg volatiel, dit betekent dat de prijzen in korte periodes heel erg kunnen stijgen, maar ook dalen.

Bitcoin is heel erg gevoelig voor marktmanipulatie. Een meerderheid van de cryptobeurzen staan niet onder toezicht. En daardoor wordt de gevoeligheid voor marktmanipulatie nog meer versterkt.  Zo kan de koers gemanipuleerd worden doordat grote beleggers op één moment in grote aantallen handelen.

Elon Musk

Elon Musk is één van die grote beleggers en hij lijkt hier een hoofdrol in te spelen. Hij twittert vaak over cryptocurrency. Zodra hij zich positief uit over cryptomunten, stijgt de koers vrijwel direct. Maar het tegenovergestelde is ook waar, zodra hij zich negatief uitlaat over cryptomunten, daalt de koers snel. En dat is precies waarom de koers van de cryptomunt in zo’n korte tijd zo hard is gedaald. En omdat er geen toezicht is op cryptomunten, kan dit zonder problemen worden gedaan. Verder kost het ‘’minen’’ van bitcoin ontzettend veel energie. Dit is tegenstrijdig Tesla’s groene imago. Hierdoor is Musk teruggekomen op zijn eerdere beslissing. Zo zou een simpele transactie met de munt voor een pizza, al een grotere negatief effect hebben op het milieu, dan de pizza zelf.

About Post Author