za. jun 15th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Nederlandse economie onder druk bij tweede wereldwijde coronagolf

Nederlandse economie onder druk bij tweede wereldwijde coronagolf

Het Centraal Planbureau (CPB) en het Centraal Bureau voor de Statestiek (CBS) hebben in een dinsdag gepubliceerd onderzoek gewaarschuwd voor de gevolgen van een tweede wereldwijde coronagolf voor de Nederlandse Economie. 

Buitenlandse coronamaatregelen zoals lockdowns zouden voor een terugval in werledwijde handel kunnen zorgen. Nederlandse bedrijven in vooral de transport- en industriesector zouden hier hard door geraakt kunnn worden. Dit bleek ook het geval in het voorjaar, toen de Nederlandse export met 15% daalde ten opzichte van een jaar geleden.

Het CPB en CBS hebben berekend dat buitenlandse lockdownmaatregelen voor een daling van 13% van de toegevoegde waarde kunnen zorgen wanneer zo’n situatie vergelijkbaar is als die in het voorjaar. Dit scenario wordt gezien als het lichte scenario. De daling kan groter uitpakken wanneer de buitenlandse maatregelen zes maanden tot een jaar van kracht blijven. Dan wordt een daling van 14% tot 25% van de toegevoegde waarde voorzien.

Aangezien Nederlandse transport- en industriebedrijven in het MKB goed zijn geïntgreerd in het netwerk van de Nederlandse import en export, waarschuwt het CPB ondernemingen binnen deze sector voor grote gevolgen vanwege de coronamaatregelen in het buitenland. Er worden grote problemen verwacht voor het MKB, maar volgens het CPB zullen Nederlandse coronamaatregelen daar weinig aan veranderen.

 

About Post Author