ma. mei 20th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

New York Pizza tegenover de Amsterdamse gemeente

new york pizza amsterdam

New York Pizza staat vandaag tegenover de gemeente Amsterdam bij de bestuursrechter. De pizzabakker vindt dat hun filialen restaurants zijn, terwijl de gemeente Amsterdam van mening is dat het om een fastfoodketen gaat. Het is niet de eerste keer dat er een dergelijke discussie gaande is in Amsterdam.

In Amstelveen, waar het hoofdkantoor van New York Pizza is gevestigd, hopen zij dat het bedrijf als restaurant gedefinieerd wordt. Dit is van belang, omdat zij graag een nieuwe vestiging willen openen in de Ferdinand Bolstraat, in de buurt bij de nieuwe halte van de Noord-Zuidlijn. Het stadsdeel Zuid vindt dat er geen ruimte is voor fastfoodfilialen. New York Pizza geeft zich niet zomaar gewonnen en claimt nu dus een restaurant te zijn. Er zijn zitplaatsen voor klanten en er is bestek. Volgens het bedrijf voldoende om een restaurant te zijn.

New York Pizza niet de eerste

Ranka Timmers, bestuursrechtadvocaat bij Blenheim Advocaten, geeft aan dat deze situatie zich vaker voordoet. De verschillen tussen de horecatypen zijn onduidelijk en kunnen op verschillende manieren worden geïnterpreteerd. De fastfoodcategorie wordt beschreven als zaken waar overwegend fastfoodeten wordt verkocht, die ‘ter plaatse kunnen worden genuttigd dan wel afgehaald kunnen worden’. De restaurantcategorie wordt als volgt omschreven: ‘geheel gericht op het verstrekken van maaltijden die uitsluitend ter plaatse aan tafel genuttigd kunnen worden, eventueel aangevuld met een afhaalfunctie’.

Met de opkomst van nieuwe horecaconcepten wordt het vaak onduidelijk in welke categorie een zaak valt. De luxe burgertenten en pizzeria’s die bedoeld zijn voor een hoger segment vallen eigenlijk binnen beide categorieën. De bestuursrechter zal dus vooral op basis van een definitiekwestie oordelen, geeft een woordvoerder van de gemeente aan. Hij durft niet te voorspellen wat de uitspraak zal worden.

Timmers geeft aan dat New York Pizza bij de Kamer van Koophandel staat ingeschreven als bedrijf dat zich richt op ‘delivery’. Dit kan wel eens mee gaan wegen. Toch hoeft het niet doorslaggevend te zijn, omdat New York Pizza een franchise-onderneming is met onafhankelijke ondernemers die los staan ingeschreven bij de KvK. Ook Timmers durft geen voorspelling te doen omdat de Amsterdamse horecacategorieën breed te interpreteren zijn.

About Post Author