ma. mei 20th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Nibud wil automatisch een pensioen opbouw

Nibud, automatisch, pensioen

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) wil dat alle werkende automatisch voor hun pensioen gaan sparen, ook ondernemers en zzp’ers. Het instituut maakt zich zorgen dat er te weinig pensioen word opgebouwd en dat voormalig zelfstandig ondernemers moeite zullen krijgen om rond te komen op latere leeftijd.

Rapport

Donderdag zal het instituut dat schrijven in het rapport Rondkomen na pensionering, nu en in de toekomst. Het Nibud wil dat iedereen, dus ook zzp’ers automatisch een aanvullend pensioen opbouwen.

Voor de consument is het lastig om vooruit te kijken en geld apart te zetten voor later, wijst het Nibud erop. Het blijkt ook dat veel mensen niet uit zichzelf actief aan de slag gaan met hun financiële situatie na pensionering.

Het Nederlands pensioenstelsel is het beste ter wereld schrijft het Nibud. Gepensioneerde komen sinds 2002 zelfs beter rond dan niet-gepensioneerden. Volgens het Nibud komt twee derde van de 65-plussers makkelijk rond, tegen 48 procent van de 65-plusers.

Rondkomen

Van de gepensioneerde komt gemiddeld een derde moeilijk rond. Het percentage van voormalig zelfstandig ondernemers is een stuk hoger. Maar liefst 44 procent heeft te weinig geld te besteden. Bij mensen die een scheiding achter de rug hebben is dit percentage zelf 51 procent.

Voor de gepensioneerde die zorg nodig hebben maakt het Nibud zich wel zorgen. Door te lage inkomens hebben ze weinig ruimte om zorguitgaven te betalen.

Het is verder verstandig als iedere Nederlander om de vijf jaar inzicht en toelichting krijgt in zijn inkomsten en uitgaven na pensionering. Voor werkgevers, organisaties voor zelfstandigen, zoals Kamer van Koophandel en pensioenfondsen zou het pensioenadvies mogelijk kunnen gemaakt worden.

Het rapport is gebaseerd op onderzoek en cijfers van CBS, Nibud en Netspar. Met financiering van Stichting Pensioenregister en Independer is het ondrtzoek tot stand gekomen.

 

About Post Author