zo. jul 14th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

China flexibiliseert regels voor banken

De regels voor de banken worden door de Chinese centrale bank geflexibiliseerd. Consumenten en bedrijven kunnen hierdoor makkelijker krediet afsluiten. Banken hoeven minder reserves aan te houden waardoor 95 miljard euro kapitaal vrij komt.

De Chinese economie moet met deze maatregel worden versterkt. Uit China vielen de productie- en investeringscijfers er tegen en de handelsoorlog met de Verenigde staten word alleen maar erger.

Schulden en krediet

Per 15 oktober verlaagt The People’s Bank of China de zogenaamde reserveratio met 1 procentpunt. Banken hoeven dan minder kapitaalreserves aan te houden. Er komt dan 154 miljard beschikbaar, dit bedrag word onder andere gebruikt om bestaande schulden af te lossen. banken kunnen de overige 95 miljard verstrekken als krediet aan consumenten en bedrijven.

Strijd

De Chinese bank heeft dit jaar al vier keer de renteratio verlaagt, de economen verwachten dat er nog meer maatregelen volgen. China doet er alles aan om de economie een ‘boost’ te geven. Onlangs verlaagde Peking de importheffingen op bijna 1600 producten uit het buitenland.

De Vs en China zijn vandaag opnieuw in overleg over die voortdurende handelsoorlog. De landen blijven maar over en weer gaan en leggen de ene na de andere importheffing op. Die gesprekken begonnen zeer onaangenaam.

‘Het escaleert’

In peking hielden de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en zijn Chinese collega Wang Yi een gezamenlijke persconferentie. Washington is constant bezig om de handelsvete met China te laten escaleren volgens Wang. Wat schadelijke gevolgen gaat hebben voor het onderling vertrouwen.

Hij eist dat de Amerikanen direct stoppen met hun ‘verkeerde acties en woorden’. Pompeo sprak van een ‘fundamenteel meningsverschil’’ tussen de economische grootmachten.

 

About Post Author