ma. mei 20th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Laatste dividendbelasting van tafel

dividendbelasting, Mark, Rutte

In een advies aan de Hoge raad heeft Advocaat-generaal Peter Wattel gesteld dat de rechtszaken die zijn aangespannen door grote buitenlandse bedrijven tegen de dividendbelasting geen kans maken. Dat schrijven FD en Touw die dat advies in handen heeft.

Beleggers

Veel buitenlandse beleggingsfondsen hebben bewaren ingediend tegen de dividendbelasting volgens de kranten. 7000 daarvan zijn in een rechtszaak beland. Gezamenlijk claimen de fondsen ruim anderhalf miljard euro terug aan dividendbelasting. Ze vinden het oneerlijk dat Nederlandse beleggers de dividendbelasting terug kunnen eisen en zij niet.

De rechtbank in Zeeland-West Brabant vroeg in één van de zaken advies aan de Hoge Raad. Wattel concludeert in dat nog niet gepubliceerde advies dat de claims weinig kans maken. De buitenlandse fondsen worden toegegeven wel anders behandeld, maar daar hebben zij ook voordeel van. Het maakt ook niet zoveel verschil die andere behandeling. Voor buitenlandse beleggers is de Nederlandse dividendbelasting dan ook niet discriminerend.

De advocaat-generaal baseert zich op een uitspraak van het Europees Hof van Justitie in een vergelijkbare zaak in Denemarken in augustus. De adviezen van de advocaat-generaal neemt de Hoge Raad gewoonlijk over.

Heroverwegen

Een belangrijke reden voor de Nederlandse regering om de dividendbelasting af te schaffen waren de rechtszaken. Naast het verbeteren van het vestigingsklimaat werd de juridische houdbaarheid van de dividendbelasting als bijkomend argument genoemd.

Op bijna hetzelfde moment dat het argument vervalt, maakte Mark Rutte bekend dat het kabinet het afschaffen van de dividendbelasting gaat heroverwegen. Afgelopen vrijdag maakte hij dat bekend, hij noemde het ‘teleurstellend’ dat Unilever de verhuizing van het hoofdkantoor naar Rotterdam voorlopig niet uitvoeren.

Niet vanzelfsprekend

‘Hebben de regeringspartijen wel geleerd van het ‘dividendfiasco’ vraagt  PvdA-leider Asscher zich af. ‘Het is totaal niet vanzelfsprekend dat dit allemaal naar het bedrijfsleven zou moeten gaan’, voegt Klaver eraan toe.

Een meevaller in de inkomsten van de schatkist mag je niet zomaar gebruiken om  nieuwe uitgaven te doen volgens de eigen begrotingsspellingregels van het kabinet. Daarbij hebben de regeringspartijen afgesproken dat de 2 miljard euro die de afschaffing van de dividendbelasting zou kosten, ook weer ingezet moet worden voor maatregelen waar het bedrijfsleven van profiteert.

About Post Author